ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το βασικό λάθος στην ταινία "A Beautiful Mind" σχετικά με τη σχιζοφρένεια

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να προβλεφθεί εάν ή όχι ένα άτομο θα αναπτύξει σχιζοφρένεια δεν είναι μια ψυχιατρική ανάλυση, αλλά ένα τεστ του Δείκτη Νοημοσύνης (IQ).

Το βασικό λάθος στην ταινία "A Beautiful Mind" σχετικά με τη σχιζοφρένεια

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Psychiatry, το επίπεδο νοημοσύνης ενός ατόμου είναι ο μεγαλύτερος "προάγγελος" της σχιζοφρένειας σε άτομα με σχετική γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την υπερπαραγωγή του Hollywood, "A Beautiful Mind", όπου ο πρωταγωνιστής ήταν τόσο μια ιδιοφυΐα όσο και σχιζοφρενής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα με χαμηλότερο IQ είναι εκείνα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σχιζοφρένεια και όχι τα άτομα με υψηλό IQ.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.204.983 Σουηδοί άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ του 1951 και 1975. Το IQ των ανδρών αξιολογήθηκε όταν εκείνοι ήταν από 18 έως 20 ετών και είναι αυτοί οι αριθμοί που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αναλογικά μοντέλα κινδύνου, ένα είδος στατιστικής τεχνικής, για να υπολογίσουν κατά πόσον το IQ επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του IQ και της σχιζοφρένειας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Kenneth S. Kendler, υποστηρίζει ότι αυτό που πραγματικά αποτελεί ασφαλή πρόγνωση του κινδύνου για τη σχιζοφρένεια είναι το πόσο αποκλίνει ένα άτομο από το προβλεπόμενο IQ που παίρνει από τους συγγενείς του. Αν αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο, τότε το άτομο έχει υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσει σχιζοφρένεια σε κάποια στιγμή της ζωής του. Δηλαδή, το να μην φτάσει κανείς στο επίπεδο IQ που θα πρέπει/αναμένεται να έχει με βάση τη γενετική του υπόσταση και το οικογενειακό του υπόβαθρο είναι ισχυρός δείκτης προδιάθεσης για σχιζοφρένεια.

Για να διευκρινιστεί αυτή η υπόθεση, αν κάποιος έχει απλά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και προδιάθεση για σχιζοφρένεια. Μόνο όταν αυτό το IQ συνυπολογίζεται με το οικογενειακό ιστορικό και προκύπτει πως είναι αισθητά χαμηλότερο από την γενετική προδιάθεση του ατόμου, αυτό το άτομο έχει αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι επειδή η νοημοσύνη είναι δύσκολο να οριστεί με ακρίβεια, πόσο μάλλον να μετρηθεί, να αξιολογηθεί και να γίνει αντικείμενο σύγκρισης, είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα επάνω σε αυτό το θέμα, προκειμένου να γίνει πλήρως κατανοητή η σχέση μεταξύ IQ και σχιζοφρένειας, όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα που αποκαλύπτουν έναν σχιζοφρενή

Τι ήταν η επέμβαση της λοβοτομής

Τα γονίδιά σας ευθύνονται για το πόσο κοιμάστε

Άνοια: Βρέθηκε το «αδύναμο σημείο» του εγκεφάλου