ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς (βίντεο)

Σχιζοφρένεια. Αδύνατο να φανταστούμε τι σημαίνει στην πράξη αυτή η χρόνια, σοβαρή ψυχική διαταραχή. Όσες περιγραφές κι αν διαβάσουμε για το τι βιώνει ένας σχιζοφρενής, οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια το φόβο, την ανησυχία και την αγωνία του.

Στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς (βίντεο)

Σε μια προσπάθεια να μας δώσει μια απλή και σαφή εικόνα της σχιζοφρένειας, ο Γάλλος σκηνοθέτης Jérémy Clapin δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους με τίτλο Skhizein.

Σε 13 μόλις λεπτά, παρουσιάζεται με τρόπο απλό και ανθρώπινο η ιστορία του σχιζοφρενούς Henri. Παράλληλα, με ευαισθησία και χιούμορ κριτικάρεται το στίγμα και η προκατάληψη απέναντι στη σχιζοφρένεια και τις ψυχικές νόσους γενικότερα.

Το Skhizein έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Kodak Short Film Award στο φεστιβάλ των Καννών του 2008. Η ταινία μικρού μήκους καταφέρνει να περιγράψει με αρκετή ακρίβεια πώς είναι να νιώθει κανείς αποκομμένος από το ίδιο του το σώμα, πώς αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον κόσμο λόγω της σχιζοφρένειας και πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω του, τη δουλειά του και ολόκληρη τη ζωή του.

Στο τέλος της ταινίας ο πρωταγωνιστής Henri λέει: «Ποτέ δεν σου λένε πόσο τρελός είσαι. Απλώς ότι τα 'χεις χάσει, ότι είσαι εκτός πραγματικότητας, εκτός εαυτού. Οπότε λίγο-πολύ, τι νόημα έχει να ξέρεις πόσα εκατοστά έχεις ξεφύγει; Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος πλέον είναι ότι, εδώ που βρίσκομαι, δεν με απασχολεί πια. Όχι πια...».

Διαβάστε επίσης:

Η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός 25χρονου με σχιζοφρένεια (βίντεο)
Τι ακούει στο μυαλό του ένας σχιζοφρενής (ηχητικό)