ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η συνήθεια των ευτυχισμένων ζευγαριών στο Facebook

Ορισμένοι θεωρούν τη συγκεκριμένη συνήθεια εκνευριστική, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αποτελεί ένδειξη ευτυχίας για το ζευγάρι...

Η συνήθεια των ευτυχισμένων ζευγαριών στο Facebook

Το Facebook έχει εξελιχθεί σε «εργαλείο» για τους ειδικούς που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, καθώς εκτιμούν ότι όσα επιλέγουμε να μοιραστούμε δημοσίως με τον κόσμο αποκαλύπτουν στοιχεία για την προσωπικότητα ή τα συναισθήματά μας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, τα άτομα που δημοσιεύουν συχνά selfies με το έτερόν τους ήμισυ είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στη σχέση αυτή τουλάχιστον για διάστημα έξι μηνών. Αυτό οφείλεται λόγω σε αυτό που αποκαλούν «θεωρία της δημόσιας δέσμευσης» (public commitment theory).

bigstock Selfie travel couple on lake 79450747

Αφού μελέτησαν τις διαδικτυακές συνήθειες 185 νεαρών ζευγαριών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κοινοποίηση φωτογραφιών και τα σχόλια που έγραφε ο ένας σύντροφος στον τοίχο του άλλου αποτελούν αξιόπιστο μέτρο αξιολόγησης για την επιτυχία της σχέσης.

Τι περιλαμβάνει όμως η «θεωρία της δημόσιας δέσμευσης» που εξηγεί το φαινόμενο;

«Οι δημόσιοι ισχυρισμοί του ατόμου εσωτερικεύονται και γίνονται πεποίθηση για τον ίδιο του τον εαυτό», εξηγεί η βασική συντάκτης της μελέτης Catalina Toma. «Με τον τρόπο αυτό γεφυρώνεται το χάσμα και το άτομο γίνεται αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι.» Η Toma υποστηρίζει ότι το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις. Το «διαδικτυακό κοινό» ενθαρρύνει το άτομο να δει την ερωτική του ζωή από τη φανταστική σκοπιά των φίλων του στο Facebook. Όταν λοιπόν η εικόνα που μοιράζονται οι δύο σύντροφοι μέσω Facebook για τη σχέση τους είναι φαινομενικά τέλεια, καταλήγουν να πιστεύουν ότι σε μεγάλο βαθμό είναι τέλεια και στην πραγματικότητα. Αυτό συμβάλλει ώστε η σχέση να αντέξει για περισσότερο καιρό στο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Τι μαρτυρούν για τον χαρακτήρα οι αναρτήσεις σας στο Facebook
Το Facebook ως «εργαλείο αξιολόγησης» της προσωπικότητας
Βρέθηκε μόσχευμα για τρίχρονο κοριτσάκι μέσω Facebook (βίντεο)