ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα κατοικίδια μας κάνουν ευτυχισμένους; Οι επιστήμονες απαντούν

Αν είστε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ή ανήκετε στους λάτρεις των ζώων, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας.

Γιατί τα κατοικίδια μας κάνουν ευτυχισμένους; Οι επιστήμονες απαντούν

Πίσω από αυτή τη μοναδική σχέση υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science αποκαλύπτει τον συναρπαστικό λόγο πίσω από αυτή την αμοιβαία αγάπη.

Όταν οι άνθρωποι και τα σκυλιά κοιτάζονται στα μάτια, και οι δύο νιώθουν μια έκλυση της ορμόνης ωκυτοκίνη, της ορμόνης της αγάπης, η οποία είναι η ίδια ορμόνη που βρίσκεται πίσω από τον έντονο συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους νέους γονείς και τα μωρά τους.

bigstock Man and dog 52950244

Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες σε αυτό το αποτέλεσμα; Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 30 ζευγάρια άνθρωπος-σκύλος. Τα «ζευγάρια» αυτά πήγαν σε ένα εργαστήριο και κοιτάχτηκαν στα μάτια. Μετά, έδωσαν δείγμα ούρων. Η συγκέντρωση ωκυτοκίνης στα σκυλιά ήταν κατά 130% αυξημένη σε σχέση με το φυσιολογικό, ενώ των ιδιοκτητών τους είχε αυξηθεί κατά 300%, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Η συνύπαρξη με έναν τριχωτό φίλο όμως έχει κι άλλα, αποδεδειγμένα, οφέλη για την υγεία μας: μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, ανακουφίζει το άγχος και άρα μειώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων, καταπολεμά την κατάθλιψη και αυξάνει τα αισθήματα αυτοεκτίμησης.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργίες: Πώς τα κατοικίδια σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο

Γιατί πρέπει να υποκύψετε και να πάρετε το κατοικίδιο που ζητά το παιδί σας!