ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες: Πώς τα κατοικίδια σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο

Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ, είναι πιθανό τα βακτήρια που βρίσκονται στο σάλιο (αλλά και το σώμα) των κατοικίδιων σκύλων να χρησιμοποιηθούν, ώστε να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και να μειώσουν τις αλλεργικές τους αντιδράσεις σε "ξένους" οργανισμούς.

Αλλεργίες: Πώς τα κατοικίδια σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο

Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν στο σπίτι μαζί με κατοικίδια σκυλιά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργικές ευαισθησίες αργότερα στη ζωή τους, όπως δερματίτιδα, άσθμα και έκζεμα.

Την ίδια στιγμή, έντονη παραμένει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα η συζήτηση για το κατά πόσον παρέχουμε πλέον στις νέες γενιές ένα περιβάλλον στο σπίτι τόσο καθαρό από βακτήρια ή άλλες ουσίες (π.χ. γύρη και σκόνη) ώστε στην πραγματικότητα στερούμε από τον οργανισμό τους τη δυνατότητα να αναπτύξει αντιστάσεις σε αυτά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Raison και οι συνεργάτες του, προσπαθούν να αναλύσουν τα στοιχεία αυτά σε μικροβιακό επίπεδο. Η μελέτη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και για τις ανάγκες της οι επιστήμονες δίνουν στους συμμετέχοντες (διαφόρων ηλικιών) ένα σκύλο από τον οργανισμό Human Society of Southern Arizona για περίοδο τριών μηνών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν τον σκύλο μέσα στο σπίτι τους τις περισσότερες ώρες.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές αξιολογούν τακτικά την ανοσοποιητική λειτουργία και τις αλλαγές στην χλωρίδα του εντέρου των συμμετεχόντων. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο δρ Raison υποστήριξε ότι τα κατοικίδια σκυλιά μπορεί να λειτουργήσουν σαν ένα "προβιοτικό", βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτύξουν υγιείς "αποικίες" βακτηριδίων στον οργανισμό τους, που με τη σειρά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στις αλλεργίες.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργία ή κρυολόγημα; Ένα σύνηθες ανοιξιάτικο δίλημμα!

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Η περιβαλλοντική ρύπανση επιδεινώνει τα συμπτώματα

Αλλεργικό σοκ: Ποια τα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

Αλλεργίες: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας