ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η αφοσίωση μειώνει το στρες

Η διάσπαση της προσοχής αποτελεί σημείο τωνκαιρών. Παράλληλα όμως, δημιουργεί περισσότερο στρες.

Η αφοσίωση μειώνει το στρες

Καθώς συζητάτε μεένα φίλο, λαμβάνετε ένα SMS. Οιπιθανότητες να μην απαντήσετε είναι σχεδόν μηδαμινές κι έτσι διακόπτετε τηνκουβέντα. Μπορεί να πιστεύετε ότι πρόκειται απλώς για ένα μικρό διάλειμμα,ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχετε αποσυνδεθεί από το συνομιλητή σαςκαι είστε πνευματικά απών. Προσπαθείτε νασυντονιστείτε με την κουβέντα και παράλληλα να απαντήσετε στο μήνυμα, όμως οεγκέφαλός σας αδυνατεί να ανταπεξέλθει επιτυχώς και στις δύο δραστηριότητες.

Μεταξύ της συζήτησηςπου έχετε και των μηνυμάτων που ανταλλάσσετε δημιουργείται μια αδιάκοπη εσωτερική«κακοφωνία» που επηρεάζει όχι μόνο την προσοχή σας αλλά και τις σχέσεις σας με τουςάλλους. Κάθε φορά που κάνετε κάτι τέτοιο είναι ένα ακόμη πλήγμα στις ανθρώπινεςσχέσεις.

Η διάσπαση της προσοχής αποτελεί σημείο τωνκαιρών. Παράλληλα όμως, δημιουργεί περισσότερο στρες.

Όλοι πιστεύουμεπως είμαστε καλοί ακροατές. Πολλές φορές όμως κάνουμε στους άλλους αυτό που δε μαςαρέσει να μας κάνουν κι αυτή η υποκρισία βρίσκεται στη ρίζα της έλλειψηςπροσοχής. Οι περισσότεροι άνθρωποι κρίνουν όσους δεν τους ακούνε προσεκτικά,σπανίως όμως παραδέχονται ότι κάνουν και οι ίδιοι αυτό το λάθος.

Αγωνιζόμαστε ναεκμεταλλευτούμε κάθε συζήτηση και κάθε δευτερόλεπτο της καθημερινότητας καιαυτό μας κάνει να διακόπτουμε, να αποσπώμαστε και να αναζητούμε να λύσουμε έναπρόβλημα γρήγορα αντί να ακούσουμε προσεκτικά ένα φίλο. Αυτό πονάει τους γύρω μαςόπως θα πονούσε και εμάς.

Η διαχείριση τουστρες βασίζεται στη σωστή διαχείριση του χρόνου. Δεν ωφελεί να προσπαθούμε νακάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα με την ελπίδα ότι θα γλιτώσουμε χρόνο. Η εποικοδομητικήσυζήτηση είναι απαραίτητη για τις ανθρώπινες σχέσεις. Όταν ακούμε τους άλλους, καλλιεργείταιη ικανότητα προσοχής· όσοπερισσότερο συγκεντρωνόμαστε σε μια δραστηριότητα, όπως μια συζήτηση, τόσολιγότερο είναι και το στρες που αντιμετωπίζουμε, καθώς δε μας αποσυντονίζουν ταεξωτερικά ερεθίσματα.

Εάν θέλουμε ναεπιτύχουμε καλύτερη συγκέντρωση και ποιοτικές συζητήσεις με τους ανθρώπους που αγαπάμε,τότε πρέπει να εξασκηθούμε.

Δώστε αμέριστη προσοχή

Μπορείτε ναβοηθήσετε ένα φίλο δίνοντας χρήσιμες και αντικειμενικές συμβουλές, μερικές φορέςόμως αρκεί απλώς να ακούσετε. Όταν το κάνετε αυτό:

- Εκφράζετεστο συνομιλητή σας ότι αξίζει την προσοχή και το σεβασμό σας

- Μαθαίνετεπερισσότερα για το άτομο αυτό και για τη μεταξύ σας σχέση

- Βελτιώνετετη σχέση σας, το οποίο με τη σειρά του θα σας παράσχει υποστήριξη όταν τηχρειάζεστε

Όταν θέλετε νακάνετε μια συζήτηση χωρίς περισπασμούς, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα ήσυχομέρος. Βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο και αποφύγετε να διακόψετε τον άλλο ότανμιλάει. Τέλος, όταν ο συνομιλητής σας έχει ολοκληρώσει τη σκέψη του, δώστε λίγοχρόνο πριν απαντήσετε. Με τον τρόπο αυτό θα δείξετε ότι είστε πραγματικά εκείγια το άτομο που σας χρειάζεται.