ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Στα άδυτα της ψυχής

Κατάθλιψη: Στα άδυτα της ψυχής
Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κακόκεφοι μερικές φορές, όμως εάν η κακή διάθεση επιμένει για πολύ καιρό μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης.

Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κακόκεφοι μερικές φορές, όμως εάν η κακή διάθεση επιμένει για πολύ καιρό μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης. Η σοβαρής μορφής κατάθλιψη είναι ένα επεισόδιο βαθιάς θλίψης ή απάθειας, εκδηλώνεται συνδυαστικά με άλλα συμπτώματα (που διαρκούν τουλάχιστον για δύο συνεχόμενες εβδομάδες) και αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητα. Η κατάθλιψη δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή κακού χαρακτήρα. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.


Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (Positron Εmission TomographyPET) του εγκεφάλου παρουσιάζει τα διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας σε ένα άτομο με κατάθλιψη (αριστερά) και σε ένα άτομο που δεν πάσχει από κατάθλιψη (δεξιά).

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης εκδηλώνονται τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι η κακή διάθεση και η απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή. Οι δραστηριότητες που κάποτε έφερναν χαρά σε ένα άτομο μπορεί πλέον να μοιάζουν αδιάφορες. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αισθάνονται ενοχές, έλλειψη αυτοπεποίθησης και απελπισία, ενώ συχνά βασανίζονται από τη σκέψη του θανάτου και της αυτοκτονίας.

 

Οι επιπτώσεις στη σωματική υγεία περιλαμβάνουν κόπωση και μειωμένη ενεργητικότητα, αϋπνία ή υπέρμετρο ύπνο, εμμένοντα πόνο, κράμπες και δυσπεψία. Τα προβλήματα αυτά μερικές φορές δεν υποχωρούν ακόμη κι αν ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

 

Παράλληλα, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση άλλης προϋπάρχουσας πάθησης, καθώς ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου επηρεάζουν ταυτόχρονα τη διάθεση και το αίσθημα του πόνου. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων.

 

Οι μεταβολές στην όρεξη και οι διακυμάνσεις του βάρους είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατάθλιψης. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη όρεξη, ενώ άλλοι αρνούνται να φάνε. Έτσι, πολλοί καταθλιπτικοί είτε παίρνουν είτε χάνουν βάρος.

 

Αντίκτυπος στην καθημερινότητα

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, οι σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της κατάθλιψης μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα ή τις διαπροσωπικές σχέσεις ενός ατόμου. Ένα άτομο με κατάθλιψη συχνά δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Απορρίπτει τις ευχάριστες δραστηριότητες, ακόμη και τη σεξουαλική επαφή. Στη σοβαρότερη μορφή της, η κατάθλιψη μπορεί να αποδειχθεί απειλή για τη ζωή.

 

Αυτοκτονία

Οι καταθλιπτικοί έχουν την τάση να σκέπτονται ή και να επιχειρούν την αυτοκτονία. Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν τη συχνή συζήτηση για το θάνατο, την απειλή να βλάψουν άλλα άτομα ή την εκδήλωση βίαιης και παράτολμης συμπεριφοράς.

 

Παράγοντες κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει ήπια ή σοβαρότερης μορφής κατάθλιψη, ωστόσο πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Εάν ένα άτομο στην οικογένεια πάσχει από κατάθλιψη, αυτόματα αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής. Όσον αφορά το φύλο, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εκδηλώσουν τη νόσο.

 

Αίτια

Δεν είναι απόλυτα βέβαιο τι πυροδοτεί την κατάθλιψη, ωστόσο επικρατεί η θεωρία που στοχοποιεί τις μεταβολές στη δομή και τις χημικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές μπορεί να παρουσιάσουν διακυμάνσεις λόγω στρες ή ενός τραυματικού γεγονότος, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου είναι τα φάρμακα, το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες και οι ορμονικές αλλαγές.

 

Εποχική κατάθλιψη

Εάν η διάθεση ενός ατόμου εξαρτάται από τον καιρό, τότε πρόκειται για μια μορφή κατάθλιψης που ονομάζεται εποχική συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorderSAD). Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο ή νωρίς το χειμώνα, καθώς η μέρα μικραίνει. Αυτή η μορφή κατάθλιψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο διαμονής του ατόμου.

 

Επιλόχειος κατάθλιψη

Αυτή η μορφή κατάθλιψης εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 75% των νέων μαμάδων. Ποσοστό 12% εξ αυτών εκδηλώνει στη συνέχεια εντονότερα συμπτώματα κατάθλιψης ακόμη κι όταν το παιδί έχει μεγαλώσει λίγο. Στην επιλόχειο κατάθλιψη τα συμπτώματα είναι συναφή με αυτά στη βαριάς μορφής κατάθλιψη, με τη βασική διαφορά ότι διακυβεύεται παράλληλα η σωματική ακεραιότητα του μωρού. Μια καταθλιπτική μητέρα μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στη σχέση της με το μωρό.

 

Κατάθλιψη στα παιδιά

Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος εμφανίζει κατάθλιψη, αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την ικανότητα συμμετοχής σε παιχνίδια, την κοινωνικοποίηση και τις σχολικές επιδόσεις. Πέραν των συνηθισμένων συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ορισμένα παιδιά εκφράζουν υπέρμετρο θυμό ή συμπεριφέρονται απερίσκεπτα. Η διάγνωση της κατάθλιψης είναι εξαιρετικά δύσκολη στα παιδιά.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο εκδηλώνει συμπτώματα συναφή με τη νόσο, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη. Η κατάθλιψη δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο σε μια ευτυχισμένη και λειτουργική ζωή.

 

 


 

BEST OF NETWORK

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»

Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού

Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)

Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο

Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο