ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς να χωρίσετε χωρίς να πληγώσετε το παιδί σας

Πώς να χωρίσετε χωρίς να πληγώσετε το παιδί σας

Ένα διαζύγιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για ένα παιδί. Τα παιδιά χωρισμένων γονιών συχνά βιώνουν το διαζύγιο ως ένα τεράστιο πλήγμα. Σε μερικές περιπτώσεις έχουν το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των δύο γονιών, ενώ άλλες φορές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες διαβίωσης με ένα γονέα που δεν είναι σε θέση να τα φροντίσει.

Ένα διαζύγιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για ένα παιδί. Τα παιδιά χωρισμένων γονιών συχνά βιώνουν το διαζύγιο ως ένα τεράστιο πλήγμα. Σε μερικές περιπτώσεις έχουν το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των δύο γονιών, ενώ άλλες φορές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες διαβίωσης με ένα γονέα που δεν είναι σε θέση να τα φροντίσει.

 

Πολλά παιδιά «κουβαλούν» τα τραύματα ενός διαζυγίου και στην ενήλικη ζωή τους, τραύματα που δεν έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί εξ αρχής. Οι χωρισμένοι γονείς είναι σε θέση να προλάβουν τη ζημιά εάν ελέγξουν τη συμπεριφορά τους.

 

Διαβάστε τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί στους γονείς προκειμένου να μην καταστρέψουν συναισθηματικά τα παιδιά τους.  

 

1. Μην κάνετε το παιδί σας αγγελιαφόρο

Πολλοί χωρισμένοι γονείς προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω των παιδιών τους, κάτι που δημιουργεί συναισθηματικό στρες και αναγκάζει το παιδί να διαπραγματευτεί τις καταστάσεις που δεν μπορούν να χειριστούν οι ίδιοι οι γονείς. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, υπάρχουν εύκολοι και ανώδυνοι τρόποι να επικοινωνήσουν οι γονείς. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να συζητηθούν πρακτικά ζητήματα σχετικά με την ανατροφή του παιδιού. Αποφύγετε τις εντάσεις· η συναισθηματική υγεία του παιδιού σας εξαρτάται από αυτό.

 

2. Το παιδί σας δεν είναι ψυχολόγος

Οι έφηβοι θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και ένα διαζύγιο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Οι γονείς δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα να μοιράζονται τις λεπτομέρειες του διαζυγίου ή τα συναισθήματά τους με ένα παιδί στην εφηβεία. Το άγχος τους και η ανάγκη για έλεγχο κάνει τα παιδιά να δείχνουν κατανόηση προς το γονιό, οδηγώντας σε μια παράδοξη αντιστροφή ρόλων. Πρέπει να διατηρείτε τα όρια, ζητώντας εξωτερική βοήθεια.

 

3. Δείξτε κατανόηση στο παιδί

Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ότι τα καταλαβαίνουμε. Έπειτα από ένα διαζύγιο, τα συναισθήματά τους μπορεί να βρίσκονται σε αναβρασμό. Πρέπει λοιπόν να ακούσετε το παιδί σας και όχι να του λέτε τι πρέπει να σκέφτεται. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε να κριτικάρετε τον πρώην σύντροφο, καθώς αυτό μπορεί να εκληφθεί ως κριτική προς το ίδιο το παιδί. Κατά 50% άλλωστε, το παιδί είναι και του πρώην συντρόφου. Δε χρειάζεται να έχετε πάντα μια λύση για κάθε πρόβλημα, αρκεί να έχετε τη διάθεση να ακούσετε το παιδί σας.

 

4. Αποφύγετε το τρίτο πρόσωπο

Όταν το παιδί πρόκειται να περάσει το σαββατοκύριακο με τον πρώην σύντροφο, οι ειδικοί πολλές φορές συμβουλεύουν τους γονείς να συμπεριφέρονται σαν να έχει πάει επίσκεψη σε ένα θείο ή μια θεία. Εάν ο γονιός δεν πει τίποτα μπορεί να δημιουργηθεί στο παιδί περιττό στρες, σαν να πρέπει να κομματιάσει τους δύο κόσμους του και να αποφύγει να συζητήσει αυτήν την εμπειρία. Από την άλλη, οποιαδήποτε μορφή «ανάκρισης» βάζει το παιδί στη μέση. Θα πρέπει να κάνετε στο παιδί ευχάριστες και γενικές ερωτήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν αοι εντάσεις.

 

5. Αποκαταστήστε τις βλάβες

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, πολλοί χωρισμένοι γονείς ίσως αναγνωρίσουν λάθη που έχουν οι ίδιοι κάνει αθέλητα. Ποτέ δεν είναι αργά να αποκαταστήσουμε τις βλάβες που έχει προκαλέσει ένα διαζύγιο, καθώς τα παιδιά έχουν την τάση να συγχωρούν πολύ εύκολα. Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάνει λάθη, πολλές φορές αρκεί απλώς να ζητήσετε συγγνώμη. Εξηγήστε τους λόγους που σας οδήγησαν να κάνετε λάθος και δεσμευτείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.


BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Με διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών εμβολίου της AstraZeneca

Κορονοϊός: Εφιάλτης! 865 κρούσματα σε 24 ώρες - 86 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός - ΣΟΚ: Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου με τα 3 κρούσματα στον Άγιο Στέφανο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας - Ζήτησε ξανά να δοθεί αναστολή στους καταδικασθέντες

Εισφορά αλληλεγγύης: Μπαίνει στον «πάγο» - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Θρίλερ με το Oruc Reis: Νέα NAVTEX μέχρι 27/10 για έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Black Friday 2020: Πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Κρούσματα σήμερα: LIVE οι δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα με τον κορονοϊό

Συντάξεις Νοεμβρίου 2020: Πότε θα δουν λεφτά οι συνταξιούχοι - Αυτές είναι οι ημερομηνίες

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτός είναι ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Ολυμπιακός – Μαρσέιγ 1-0: Τα highlights από την «ερυθρόλευκη» πρεμιέρα στο Champions League