ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η διαχείριση του παιδικού τραύματος

Σύμφωνα μεμελέτη, ποσοστό 43% των νέων έχει βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός έως τηνηλικία των 18 ετών.

Η διαχείριση του παιδικού τραύματος

Σύμφωνα μεμελέτη, ποσοστό 43% των νέων έχει βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός έως τηνηλικία των 18 ετών.

Η λέξη «τραύμα»φέρνει στο μυαλό δυσάρεστες και τρομακτικές εικόνες, από βίαια περιστατικά έωςφυσικές καταστροφές. Είναι όλα αυτά που ευχόμαστε να μη συμβούν ποτέ σε εμάς ή τουςγύρω μας. Ωστόσο, εμπειρίες όπως ένα διαζύγιο ή ένα περιστατικό σχολικούεκφοβισμού μπορεί να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην αθώα ψυχή ενός παιδιού.

Ο ορισμός τουτραύματος δεν εξαρτάται άμεσα από το ίδιο το γεγονός· αφορά περισσότερο στον τρόπο με τον οποίοαντιδρά το άτομο.

Επακόλουθο ενός τραύματοςείναι πολλές φορές το μετατραυματικό στρες (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD). Σε κάθεπερίπτωση, μια άσχημη εμπειρία μπορεί να αλλάξει ένα παιδί.

Κατά την εφηβεία,ο εγκέφαλος επεξεργάζεται του διάφορους συσχετισμούς: εάν μια δραστηριότητα είναικαθημερινή γίνεται κομμάτι της ζωής του ατόμου εάν όμως κάτι μπει στο περιθώριομένει εκεί για πάντα. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί θέλει να ασχοληθεί με τημουσική, καλό είναι να εξασκηθεί στην ηλικία 12-18 ετών ώστε να γίνει κτήματου.

Οτιδήποτε βλέπεικαι κάνει ένας έφηβος έχει αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή του. Όταν βιώνει ένατραυματικό γεγονός, ο εγκέφαλος αναδιοργανώνει τη λειτουργία του ώστε ναπροστατεύσει το άτομο από μια παρόμοια εμπειρία στο μέλλον. Έτσι, το άτομομπορεί να εμπιστεύεται πιο δύσκολα τους άλλους, να αναπτύξει ταχύτερααντανακλαστικά ή να απομακρύνεται από δυσμενείς καταστάσεις. Αυτές οινευρολογικές αντιδράσεις βοηθούν το άτομο να ανταπεξέλθει στα δύσκολα.

Υπάρχουν πολλοίτρόποι διαχείρισης ενός τραύματος, ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθεατόμου. Η δημιουργικότητα φαίνεται να ωφελεί εξαιρετικά τον ψυχισμό καιενισχύει την προσαρμοστικότητα. Επίσης, η κοινωνική ενσωμάτωση αποτρέπει τημοναξιά και την απομόνωση. Δεν υπάρχουν παντού κίνδυνοι και ένας νέος πρέπει ναλειτουργεί με αυθορμητισμό και ενθουσιασμό και όχι να περιορίζεται από τους φόβουςτου.

Λίγα είναι τα πράγματαπου δε διορθώνονται στη ζωή. Όποια εμπειρία κι αν έχει ζήσει ένας άνθρωπος,μπορεί να βρει μέσα του τη δύναμη να προχωρήσει.