ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι 5 κακές συνήθειες που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία

Όταν μιλάμε γιακακές συνήθειες, συνήθως μας έρχεται στο μυαλό το κάπνισμα, η καθιστική ζωή καιη κακή διατροφή. Ωστόσο, οι πιο ανθυγιεινές μας συνήθειες δεν αφορούν στησυμπεριφορά μας, αλλά σχετίζονται με την ψυχολογική μας κατάσταση.
Οι 5 κακές συνήθειες που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία

Όταν μιλάμε γιακακές συνήθειες, συνήθως μας έρχεται στο μυαλό το κάπνισμα, η καθιστική ζωή καιη κακή διατροφή. Ωστόσο, οι πιο ανθυγιεινές μας συνήθειες δεν αφορούν στησυμπεριφορά μας, αλλά σχετίζονται με την ψυχολογική μας κατάσταση.








Για να μπορέσουμενα αλλάξουμε αυτές τις συνήθειες θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε τον αντίκτυποπου έχουν στην καθημερινότητά μας.







1. Απομακρυνόμαστεκαι νιώθουμε μοναξιά



Η μοναξιά είναικαταστροφική τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία. Μας κάνεινα αισθανόμαστε ευάλωτοι απέναντι στους άλλους, με αποτέλεσμα να γινόμαστεεπιφυλακτικοί και απόμακροι. Πολλές φορές νομίζουμε πως αυτή είναι μια λογικήκαι συνετή προσέγγιση που μας προστατεύει από το να πληγωθούμε, ενώ στηνπραγματικότητα μας απομακρύνει από ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιοόμορφη και δημιουργική.







2. Μειώνουμε τονεαυτό μας μετά από μια αποτυχία



Η αποτυχία είναιένα μάθημα ζωής που μπορεί να μας διδάξει πώς να διαχειριστούμε πιοαποτελεσματικά τις προκλήσεις στο μέλλον. Δυστυχώς, η «αυτόματη» αντίδρασή μας στηναποτυχία είναι να πιστέψουμε ότι θέσαμε ανέφικτους στόχους ή ότι δεν είμαστε αρκετάκαλοί για να πετύχουμε. Μειώνοντας τον εαυτό μας και τις προσδοκίες μας δενπρόκειται να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος.







3. Κάνουμεαυστηρή αυτοκριτική μετά από ένα πλήγμα στην αυτοπεποίθησή μας



Η αυτοπεποίθηση μαςκάνει πιο «ανθεκτικούς» απέναντι στην απόρριψη ή την αποτυχία. Παρ’ όλα αυτά, πολλέςφορές γινόμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας όταν οι άλλοι μας σχολιάζουναρνητικά. Γνωρίζουμε καλύτερα από τους άλλους τι αξίζουμε· όταν η αυτοπεποίθησή μας πέφτει δενείμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες και τα ταλέντα που θα μας βοηθήσουννα προοδεύσουμε.







4. Η ενοχή μαςαποτρέπει να διορθώσουμε τα λάθη



Η ενοχή σε…μικρές δόσεις μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, καθώς μας προειδοποιεί για όλα όσαμπορεί να πληγώσουν αυτούς που αγαπάμε. Όταν ζητάμε συγγνώμη και μας συγχωρούνγια ένα λάθος που κάναμε, η σχέσεις μας με τους άλλους αποκαθίστανται και οιενοχές εξαφανίζονται. Πολλές φορές όμως οι εντάσεις παραμένουν επειδήαποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες μας.







5. Βυθιζόμαστεστη θλίψη



Όταν κάτι μας αναστατώνειή μας στεναχωρεί, είναι φυσικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συνέβη και νααναζητούμε πιθανές λύσεις. Συχνά όμως «κολλάμε» στα γεγονότα, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνουμετις ίδιες σκέψεις και τα ίδια συναισθήματα. Αυτό μας δημιουργεί όλο καιμεγαλύτερες ανησυχίες και εμμονές. Με τον τρόπο αυτό πυροδοτείται η αντίδρασητου οργανισμού ενάντια στο στρες και με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται οκίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης, αλκοολισμού, διατροφικών διαταραχών καικαρδιαγγειακών παθήσεων.