ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς να μετατρέψετε ένα αρνητικό συναίσθημα σε πλεονέκτημα

Το μονοπάτι πουοδηγεί στην ευτυχία είναι γεμάτο με εμπόδια. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει νααφήνουμε τα δυσάρεστα να μας χαλούν τη διάθεση και να μας αποπροσανατολίζουναπό τους στόχους μας.
Πώς να μετατρέψετε ένα αρνητικό συναίσθημα σε πλεονέκτημα

Το μονοπάτι πουοδηγεί στην ευτυχία είναι γεμάτο με εμπόδια. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει νααφήνουμε τα δυσάρεστα να μας χαλούν τη διάθεση και να μας αποπροσανατολίζουναπό τους στόχους μας.








Ό,τι δε μας σκοτώνειμας κάνει πράγματι πιο δυνατούς και κάθε δυσκολία στη ζωή μας κρύβει ένα πολύσημαντικό μάθημα.







Πρόσφατη μελέτη πουπραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ολίν στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στοπεριοδικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Επιστημών (PLoS ONE) έδειξε ότι η καλή διαχείριση των ανάμεικτων συναισθημάτων αποτελείπαράγοντα βελτίωσης της ευεξίας του ατόμου.







«Διαπιστώσαμε ότιτα άτομα που βρίσκουν το νόημα σε κάθε εμπειρία παρουσιάζουν βελτίωση σταεπίπεδα ευεξίας», αναφέρει ο Jonathan Adler, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας καιένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης.







«Έχουμε πολλά νακερδίσουμε και από τα καλά και από τα άσχημα.»







Όταν επιτρέπουμεστα δυσάρεστα συναισθήματα να μας γεμίσουν ντροπή και ενοχές, αισθανόμαστεαυτομάτως χειρότερα. Ένα αρνητικό συναίσθημα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικόσε μια ευχάριστη εμπειρία όταν το αντιμετωπίζουμε με το σωστό τρόπο. Δείτε ποιαείναι τα αρνητικά συναισθήματα που παραδόξως συμβάλλουν στην ευτυχία μας.







1. Ο θυμός μετατρέπεται σε δημιουργικότητα













Έρευνα πουπραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο έδειξε ότι τααρνητικά συναισθήματα πυροδοτούν τη δημιουργικότητα. Ο θυμός μπορεί νααποτελέσει το «καύσιμο» που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να εμβαθύνουμε σε έναπρόβλημα και να βρούμε μια απίθανη λύση.







2. Οι δυσκολίες μάςδίνουν προοπτική













Οι προκλήσεις τηςζωής είναι μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη. Μας κάνουν να δούμε τα πράγματααπό μια άλλη σκοπιά και να εκτιμήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Οσυγγραφέας Norman E. Rosenthal πιστεύει πως «οι δυσκολίες μας προσφέρουν τα πιοαπρόσμενα δώρα».







3. Η ντροπήκαλλιεργεί τη συμπόνια













Η ντροπή είναιένα αίσθημα που μας κρατά μακριά από τους άλλους, καθώς πυροδοτεί το φόβο ότιθα βγουν στην επιφάνεια οι αδυναμίες μας. Μπορούμε όμως να την ξεπεράσουμε,χτίζοντας πιο δυνατές σχέσεις και δείχνοντας κατανόηση προς τον εαυτό μας και προςτους άλλους. «Το αίσθημα της ντροπής βασίζεται στην πεποίθηση ότι είμαστε μόνοιστον κόσμο», δηλώνει η συγγραφέας Brene Brown.







4. Η ζήλια μάς κάνεικαλύτερους













Η ζήλιααντιπροσωπεύει την έλλειψη αυτοεκτίμησης, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να μαςβοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε τοπεριοδικό Scientific American. Μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε στη ζωή, αρκείνα αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και τι σημαίνει για εμάς.







5. Η απώλειαφέρνει ευγνωμοσύνη













Όταν χάνουμε κάτισημαντικό, δε θα πρέπει να ξεχνάμε όλα όσα έχουμε ακόμη. Η Lynne Hughes,ιδρύτρια του Ιδρύματος Comfort Zone Camp για παιδιά δηλώνει ότι η απώλεια τωνγονιών της σε μικρή ηλικία τη δίδαξε να εκτιμά τα μικρά και μεγάλα πράγματα σεκάθε μετέπειτα σχέση της με τους συνανθρώπους της.