ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 40%

Νέα έρευναυποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των υδατανθράκων που καταναλώνουμεκαι του κινδύνου να εκδηλώσουμε κατάθλιψη.
Κατάθλιψη: Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 40%

Νέα έρευναυποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των υδατανθράκων που καταναλώνουμεκαι του κινδύνου να εκδηλώσουμε κατάθλιψη.








Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ πραγματοποίησαν διαχρονική μελέτη πουκάλυπτε διάστημα 12 ετών και αφορούσε στη σχέση των υδατανθράκων με τηνεκδήλωση κατάθλιψης. Μελέτησαν 43.000 γυναίκες χωρίς ιστορικό κατάθλιψης και τιςρώτησαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, αναφέρει το άρθρο της Daily Mail.





Τα αποτελέσματαέδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας, ζυμαρικά, ψωμί καιπατάτες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε ποσοστό 29-41%.







Αντιθέτως, ταάτομα που εντάσσουν στη διατροφή τους το ελαιόλαδο, τον καφέ, το κρασί και τοψάρι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για την ψυχική τους υγεία.







Παλαιότερες μελέτεςείχαν υποδείξει ότι τα γλυκά εντείνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθώς μας «ανακουφίζουν»μόνο προσωρινά και όταν η επίδρασή τους εξασθενεί αισθανόμαστε ακόμη χειρότερα.





«Έχουμε την τάση να επιζητούμε τα γλυκά και ταπαχυντικά φαγητά για να νιώσουμε καλύτερα, όμως το αίσθημα που ακολουθεί την παροδικήευχαρίστηση είναι ακόμη χειρότερο», εξηγεί η Helen Bond από το ΒρετανικόΣύλλογο Διαιτολόγων.