ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι Έλληνες είναι καταθλιπτικοί, όπως οι Ολλανδοί και οι Ελβετοί

Ψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εμφανίζουνοι έλληνες, αγγίζοντας το 5%, ωστόσο υπάρχουν χώρες που μας ξεπερνούν και μας εντυπωσιάζουν,όπως Ολλανδία και Ελβετία.
Οι Έλληνες είναι καταθλιπτικοί, όπως οι Ολλανδοί και οι Ελβετοί

Ψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εμφανίζουνοι έλληνες, αγγίζοντας το 5%, ωστόσο υπάρχουν χώρες που μας ξεπερνούν και μας εντυπωσιάζουν,όπως Ολλανδία και Ελβετία.




Στον παγκόσμιο χάρτη, αυτοί που πραγματικά υποφέρουν είναι οι Αφγανοί, μετους Ιάπωνες να βρίσκονται σε καλλίτερη ψυχική κατάσταση. Γενικότερα, η κατάθλιψη πλήττει περισσότερο τις χώρες χαμηλού και μεσαίουεισοδήματος, και λιγότερο τις πιο πλούσιες.



Οι επιστήμονες, υπογραμμίζουν πως πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τοθέμα, καθώς η κατάθλιψη είναι πλέον επίσημα, η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότηταςαναπηρίας διεθνώς, μετά τους πόνους στην μέση. Σε παγκόσμιοεπίπεδο, η κατάθλιψη (με ποσοστό 8,2%) κατατάχτηκε ως δεύτερη κυριότερηαιτία ανικανότητας, αν και η επίπτωσή της ποικίλει σημαντικά από χώρα σε χώρα.



Ειδικότερα για την Ελλάδα η επιδημιολογική μελέτη αναφέρει ότι από«μείζονα καταθλιπτική διαταραχή» πάσχει κατ' εκτίμηση -στοιχεία για το 2010-περίπου το 4,9% του πληθυσμού (από τουλάχιστον 3,6% έως 6,6% του ελληνικούπληθυσμού το πολύ). Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη Δυτική Ευρώπη είναι 4,7%(από 4,3% έως 5%). Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, όπως ηΟλλανδία (8%) και η Ελβετία (6,2%) και άλλες με χαμηλότερα, όπως η Βρετανία(3%) και το Βέλγιο (4%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Αλίζ Φεράρι της Σχολής Υγείας του πανεπιστημίουτης Κουίνσλαντ στην Αυστραλία , που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικόπεριοδικό «PLoS Μedicine», σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν την κλινική κατάθλιψημε πάνω από 200 άλλες ασθένειες και τραυματισμούς, ως αιτίες ανικανότητας καιαναπηρίας.





Ακόμα, σύμφωνα με την μελέτη, η κατάθλιψη επιβαρύνει πιο πολύ τιςγυναίκες από ό,τι τους άνδρες, καθώς και τους ενήλικες εργαζόμενους από ό,τιάλλες πληθυσμιακές ομάδες. Εξάλλου, ένα σημαντικό ποσοστό των αυτοκτονιών καιτων ισχαιμικών καρδιαγγειακών επεισοδίων αποδίδονται στην κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την Δρ. Φεράρι, «η κατάθλιψη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και σίγουραοφείλουμε να της δώσουμε περισσότερη προσοχή από ό,τι κάνουμε ως τώρα. Υπάρχειακόμα πολλή δουλειά να γίνει τόσο όσον αφορά τη διάγνωση της νόσου, όσο και τηνεύρεση αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας». Όπως επεσήμανε, εμπόδιο εξακολουθείνα αποτελεί το στίγμα που ακόμα συνοδεύει την ψυχική νόσο.

Η κατάθλιψη έχει διάφορες διαβαθμίσεις, από την ηπιότερη δυσθυμία έως τησοβαρότερη «μείζονα διαταραχή κατάθλιψης» (ή κλινική κατάθλιψη). Οισυνηθέστερες θεραπείες είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία.