ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η πίεση της αυτοεικόνας επιβαρύνει σημαντικά τις γυναίκες

Ακόμη και οι πιοεπιτυχημένες γυναίκες έχουν ανασφάλειες για την εμφάνισή τους. Τι δείχνει όμως αυτόγια τα πρότυπα της σύγχρονης κοινωνίας;

Η πίεση της αυτοεικόνας επιβαρύνει σημαντικά τις γυναίκες

Ακόμη και οι πιοεπιτυχημένες γυναίκες έχουν ανασφάλειες για την εμφάνισή τους. Τι δείχνει όμως αυτόγια τα πρότυπα της σύγχρονης κοινωνίας;

Τα κακόβουλασχόλια για την εμφάνιση μιας γυναίκας μπορεί να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα κάθεαίσθημα αυτοπεποίθησης. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσεται μια υπέρμετρη ευαισθησία,όμως ο καθηγητής Άντριου Χιλ, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, υποστηρίζειπως είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στην καλή ή την κακή αυτοεικόναμιας γυναίκας.

«Τα σημερινάπρότυπα εστιάζουν σε επιφανειακά στοιχεία, με βασικό σημείο αναφοράς τηνεμφάνιση και όχι την επιτυχία», δηλώνει ο καθηγητής. Κατά συνέπεια, μια γυναίκααγνοεί ό,τι έχει καταφέρει στη ζωή της και κρίνει τον εαυτό της ως ανεπαρκή.

«Δεν είναι όμως αυτότο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους νέους.»

Τα Μέσαπροβάλλουν καθημερινά εικόνες πανέμορφων γυναικών, με βάρος κάτω του φυσιολογικούκαι ένα γενικότερο αισθητικό αποτέλεσμα άψογο λόγω των χειρουργικών επεμβάσεων.

Όσο κι αν ταπρότυπα ομορφιάς μεταβάλλονται στο χρόνο, η ίδια η ομορφιά ήταν και θα είναι πάντοτεεπιθυμητή. Ανέκαθεν οι ψυχολόγοι αναζητούσαν να διαπιστώσουν εάν η ομορφιάαποτελεί ένα έμφυτο ιδανικό στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τη ΔρΈλεν Σαρπ από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο, ηκοινωνία δημιουργεί και προωθεί τεράστια πίεση ώστε οι ανασφάλειες του ατόμουνα εκτίθενται και να μεγεθύνονται.

«Υπάρχει έναυποσυνείδητο μήνυμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το οποίο αντανακλάται στις καθημερινέςσυζητήσεις μεταξύ φίλων. Το μήνυμα αυτό υποδεικνύει ότι η ομορφιά συνεπάγεταιτην ευτυχία και την επιτυχία.»

Και οι άνδρες βέβαιαδε μένουν ανεπηρέαστοι από αυτές τις τάσεις, καθώς πρόσφατα στοιχεία δείχνουνότι όλο και περισσότεροι νέοι εκδηλώνουν διατροφικές διαταραχές και ανησυχούνγια την εξωτερική τους εμφάνιση.

Σε κάθε περίπτωση,οι ανεξέλεγκτες ανησυχίες για την εξωτερική εμφάνιση κάνουν το άτομοδυστυχισμένο και επηρεάζουν κάθε άποψη της ζωής. Αυτή η δυσφορία εκδηλώνεται μεποικίλους τρόπους, όμως έρευνες δείχνουν ότι αυξάνει κυρίως τον κίνδυνοκατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών και καταχρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ αυτοεικόνας: Πόσο αγαπάτε τον εαυτό σας;

Αυτοεκτίμηση: 5 τρόποι να αγαπήσετε τον εαυτό σας

Κάντε μόνοι σας το τεστ αυτοεκτίμησης!

Κατάθλιψη & αυτοεικόνα: Πώς αντιδρά ο εγκέφαλοςς