ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διώξτε το άγχος βλέποντας κοινωνικά σήριαλ και ντοκιμαντέρ

Τα τηλεοπτικά προγράμματα μπορεί και να ωφελούν,υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι ψυχολόγοι.
Διώξτε το άγχος βλέποντας κοινωνικά σήριαλ και ντοκιμαντέρ

Τα τηλεοπτικά προγράμματα μπορεί και να ωφελούν,υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι ψυχολόγοι. Ντοκιμαντέρ για τη φύση και τα ζώα, όπως και κοινωνικέςτηλεοπτικές σειρές, χαλαρώνουν και διώχνουν το στρες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσετσερ, ανακάλυψανπρο ετών ότι όσοι βλέπουν εκπομπές για τη φύση αισθάνονται να γεμίζουν ενέργειακαι γενναιοδωρία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίδιες εκπομπές μπορεί ναελαττώσουν την αρτηριακή πίεση και τη μυϊκή ένταση, δείκτες του ανθυγιεινούστρες.

Επιστήμονες από το Ιδρυμα Μελέτης των Εθισμών τουΠανεπιστημίου του Μπάφαλο, δημοσίευσαν μελέτη που έδειξε ότι η επανάληψηκοινωνικών τηλεοπτικών σειρών μπορεί να εντείνει τον αυτοέλεγχό μας.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», οι τηλεοπτικές σειρέςμπορεί να είναι αληθινοί σύμμαχοι της ψυχικής διάθεσης, καθώς «έχουν μίαδιάσταση παρηγορητική, σχεδόν ψυχοθεραπευτική».

Οι επιδράσεις της τηλεόρασης στην ψυχική σφαίρα κάθεανθρώπου σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με το μορφωτικό και τοσυναισθηματικό του επίπεδο και με το επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας, που καθορίζουνπώς θα διαχειριστεί όλα αυτά που βλέπει.

Οι τηλεοπτικές σειρές όντως μπορούν να ασκήσουν θετικήψυχολογική επίδραση, αρκεί να μην είναι εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων τηςζωής, να μη “ζει” κάποιος μέσα από αυτές, να μην ταυτίζεται με τους ήρωες τόσοπολύ ώστε να τους θεωρεί κομμάτι της ζωής του και, βεβαίως, να μην αποφεύγειτις επαφές με τους αληθινούς ανθρώπους επειδή δεν θέλει να χάσει ούτε έναεπεισόδιο.

Για τις οικογένειες με παιδιά, λ.χ., μία ώρα τηλεόραση τηνημέρα μπορεί να είναι ευκαιρία για να κάνουν κάτι όλοι μαζί και να συζητήσουνοι γονείς με τα παιδιά ώστε να τους περάσουν κάποια μηνύματα.

Για τους ηλικιωμένους είναι μια νότα κανονικότητας καιοργανωμένου προγράμματος, που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κοινωνικέςσυζητήσεις και συναναστροφές.

Για τους ανέργους, τους ημιαπασχολούμενους και όσους έχουνκινητικά προβλήματα είναι κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να περάσουνευχάριστα την ώρα τους, να μην απομονώνονται και να μη λιμνάζουν.

Μέσα από ένα σίριαλ, εξάλλου, μπορεί ίσως να κατανοήσουμεκαλύτερα τις σχέσεις ή να δούμε μία άλλη οπτική γωνία σε θέματα που απασχολούνκαι εμάς τους ίδιους, όπως ένα διαζύγιο ή μια αρρώστια.

Μπορεί επίσης να προσφέρουν ένα στιγμιαίο συναισθηματικόυποκατάστατο. Ή μπορεί απλούστατα να μας χαλαρώσουν έπειτα από μια δύσκολημέρα, οπότε παίζουν ρόλο διαλείμματος στη ζωή μας.

Ωστόσο, δεν παρέχουν όλες οι τηλεοπτικές εκπομπές τέτοιουείδους οφέλη. «Τα δυνητικά οφέλη προέρχονται κυρίως από καλογυρισμένα κοινωνικάσίριαλ, τα οποία έχουν περιορισμένου βαθμού βία, επιθετικότητα και σκηνές πουπροκαλούν έντονη αγωνία, ανασφάλεια και τρόμο.

Όσο πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματική ζωή είναι ένασίριαλ τόσο πιο χρήσιμο μπορεί να είναι. Αντιθέτως, όσα είναι γεμάταφανταστικές ή μεταφυσικές αναφορές, βία, ασάφειες, αβεβαιότητα και ερωτηματικάμπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνα για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως ταπαιδιά, οι πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές, από κρίσεις πανικού, απόδιαταραχές ύπνου κ.λπ.

Εκείνα όμως που μπορεί να παίξουν ρόλο ομαδικήςψυχοθεραπείας, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι ωφελούνται (και) από όσα ακούντους άλλους να αφηγούνται, είναι «όσα πραγματεύονται σχέσεις με το άλλο φύλοκαι διαχείριση καθημερινών, σοβαρών προβλημάτων.

Πηγή: Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια,Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο