ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι κωμικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν συμπτώματα ψύχωσης

Η ψυχοσύνθεση των κωμικών καλλιτεχνών φαίνεται πως παρουσιάζει αρκετά χαρακτηριστικά ψύχωσης και αυτό μπορεί να εξηγεί το ιδιαίτερο χιούμορ τους.

Οι κωμικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν συμπτώματα ψύχωσης

Η ψυχοσύνθεση των κωμικών καλλιτεχνών φαίνεται πως παρουσιάζει αρκετά χαρακτηριστικά ψύχωσης και αυτό μπορεί να εξηγεί το ιδιαίτερο χιούμορ τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι οι κωμικοί έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις ψυχικές νόσους. Συνήθως, είναι ταυτόχρονα εσωστρεφείς και εξωστρεφείς, ενώ οι ικανότητες που χρειάζονται για την έκφραση του χιούμορ είναι παρόμοιες με τα χαρακτηριστικά των ασθενών με ψυχώσεις.

Έως τώρα, δεν είχε αποδειχθεί εάν τα χαρακτηριστικά των κωμικών σχετίζονται άμεσα με την ψύχωση (π.χ. παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις που εμφανίζονται στη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή).

Η ερευνητική ομάδα από την Οξφόρδη μελέτησε 523 επαγγελματίες κωμικούς, 404 άνδρες και 119 γυναίκες, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που αφορούσε στα συμπτώματα ψύχωσης.

Μελετήθηκαν οι παρακάτω τέσσερις παράγοντες:

- Ασυνήθιστες εμπειρίες (μεταφυσικές εμπειρίες, τηλεπάθεια)

- Η νοητική αποδιοργάνωση (έλλειψη συγκέντρωσης)

- Εσωστρέφεια και αδιαφορία (μειωμένη ικανότητα ευχαρίστησης από τις κοινωνικές επαφές)

- Αυθορμητισμός (παρορμητική και αντικοινωνική συμπεριφορά)

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ηθοποιοί και άλλοι επαγγελματίες.

Οι κωμικοί καλλιτέχνες είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε καθένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ψύχωσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ιδιαίτερη προσωπικότητα των κωμικών είναι αυτή που τους επιτρέπει να διασκεδάζουν τον κόσμο.

«Οι ικανότητες δημιουργικής σκέψης που απαιτούνται στο χιούμορ είναι εξαιρετικά συναφείς προς τα χαρακτηριστικά των ατόμων με ψύχωση», αναφέρει η σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό The British Journal of Psychiatry.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή μπορεί να εμποδίσουν το άτομο να εκφράσει το χιούμορ, όμως σε ήπια μορφή μπορεί να επιτρέψουν την απελευθέρωση της φαντασίας και τη δημιουργική σκέψη.