ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΕΚΨ & ΨΥ: όχι στην κατάργηση δομών Ψυχικής Υγείας

Έντονα αντέδρασε η ΕταιρίαΚοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) μετά απόδημοσιεύματα που θέλουν την προώθηση από την ηγεσία του υπουργείου ΔιοικητικήςΜεταρρύθμισης της κατάργησης μεταξύ άλλων και των Νομικών Προσώπων ΙδιωτικούΔικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ασχολούνται με την ψυχική υγεία.
ΕΚΨ & ΨΥ: όχι στην κατάργηση δομών Ψυχικής Υγείας

Έντονα αντέδρασε σήμερα η ΕταιρίαΚοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) μετά απόδημοσιεύματα που θέλουν την προώθηση από την ηγεσία του υπουργείου ΔιοικητικήςΜεταρρύθμισης της κατάργησης μεταξύ άλλων και των Νομικών Προσώπων ΙδιωτικούΔικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ασχολούνται με την ψυχική υγεία.

´Οπως αναφέρει η Εταιρεία, σε μια περίοδο που η οικονομικήκρίση επιδεινώνει την ψυχική υγεία των πολιτών και οι φορείς για τηναντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας χρειάζεται να υποστηριχθούνπροκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, έρχονται στο φωςτης δημοσιότητας σενάρια κατάργησης αντίστοιχων φορέων.

Έργο της Εταιρίας είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιώνψυχικής υγείας πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σεόλο τον πληθυσμό. Ιδιαίτερη σημασίαέχουν οι υπηρεσίες που προσφέρονται σε παιδιά και σε πληθυσμούς που κατοικούνσε απομακρυσμένες από το κέντρο του Νομού περιοχές. Οι δράσεις αυτέςεπιτυγχάνονται στα πλαίσια της λειτουργίας των Μονάδων ΨυχοκοινωνικήςΑποκατάστασης του Φορέα μας. Συγκεκριμένα:

- Οι φιλοξενούμενοι ασθενείς στα έξιΟικοτροφεία και τα 15 Προστατευμένα Διαμερίσματα που λειτουργεί ο Φορέαςανέρχονται στους 162

- Οι πραγματοποιηθείσες θεραπευτικές πράξειςτων 2 Κινητών Μονάδων και των 3 Κέντρων Ημέρας που διαθέτει ο Φορέας είναι κατάμέσο όρο το μήνα 2788.

- Οι ωφελούμενοι από τις παρεχόμενεςυπηρεσίες των Κινητών Μονάδων και των Κέντρων Ημέρας σύμφωνα με τα αρχεία πουτηρεί ο Φορέας είναι 1118.

- Οι πράξεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησηςτου πληθυσμού που κατά μέσο όρο πραγματοποιεί το μήνα το επιστημονικό προσωπικότου Φορέα είναι 183.

Η Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. αποτελεί ΜηΚερδοσκοπικό Σωματείο του Αστικού Κώδικα Ν.Π.Ι.Δ. Το Υπουργείο Υγείας δενχρηματοδοτεί αυτό το ίδιο Νομικό Πρόσωπο της Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ αλλά τηνεκπλήρωση υποχρέωσης του κράτους που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσηςγια την ανάθεση ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασηςστον Φορέα μας(για την απόδειξη των παραπάνω υπάρχουν οι σχετικές υπουργικέςαποφάσεις, πράξεις ένταξης, θεσμικά κείμενα κτλ.). Οι Μονάδες αυτέςχρηματοδοτούνται από το Κρατικό Προϋπολογισμό με τη συνδρομή τουΕυρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ή άλλων Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάμεγάλο ποσοστό, ως προς τα λειτουργικά τους έξοδα, τη μισθοδοσία τουαπασχολούμενου προσωπικού, κτλ., όμως αυτό γίνεται έναντι των παρεχομένωνυπηρεσιών.

Η διακοπή για οποιονδήποτε λόγο τηςλειτουργίας των Μονάδων αυτών, σύμφωνα με την Εταιρία ΚοινωνικήςΨυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.), συνεπάγεταιαπό την πλευρά του Κράτους μη εκπλήρωση των αναληφθέντων έναντι της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης υποχρεώσεων που επιβάλλει την επιστροφή όλων των κονδυλίων που έχειλάβει.