ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δείτε γιατί η τελειομανία σας κάνει κακό

Είστε από εκείνους που θέτουν πάντα τον πήχη πολύ ψηλά; Οτιδήποτε κάτω του “τέλειου” σας στεναχωρεί και σας κάνει να νιώθετε μειονεκτικά; Μήπως τελικά στρεσάρετε τον εαυτό σας περισσότερο από όσο πρέπει;
Δείτε γιατί η τελειομανία σας κάνει κακό

Είστε από εκείνους που θέτουν πάντα τον πήχη πολύ ψηλά; Οτιδήποτε κάτω του “τέλειου” σας στεναχωρεί και σας κάνει να νιώθετε μειονεκτικά; Μήπως τελικά στρεσάρετε τον εαυτό σας περισσότερο από όσο πρέπει;

Αντί να είναι μια ευκαιρία για γιορτή, οι κορυφαίες επιδόσεις σε διάφορους τομείς της ζωής μπορεί προκαλέσουν σε πολλούς ανθρώπους συναισθηματικό πόνο και να τους αναγκάσουν να χρονοτριβούν, επιδιώκοντας το ιδεατό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο εξέτασαν την σχέση μεταξύ της τελειομανίας και της σωματικής υγείας σε 492 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 24 και 35 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι τελειομανείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μην αισθάνονται καλά και να διαμαρτύρονται για διάφορους πόνους (όπως στο στομάχι ή πόνους κούρασης), για κακή ποιότητα ύπνου, για δύσπνοια, ενώ αποδείχτηκε ότι παίρνουν κατά μέσο όρο περισσότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας από την εργασία τους.

Οι τελειομανείς μπορεί επίσης να φοβούνται την αποτυχία τόσο πολύ ώστε να αναβάλλουν να κάνουν την εργασία που απαιτείται τόσο πολύ ώστε στο τέλος είναι πολύ αργά για να την φέρουν εις πέρας.

Η τελειομανία συχνά συνδυάζεται με τις πολύ υψηλές/παράλογες απαιτήσεις της από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους, και συνοδεύεται από αισθήματα δυσφορίας και κατάθλιψης .

Επίσης πολλοί άνθρωποι που είναι τελειομανείς έτειναν επίσης να μην έχουν ένα ισχυρό περιβάλλον κοινωνικής στήριξης, ήταν οι ίδιοι πολύ επικριτικοί απέναντι τους άλλους, ενώ ανέφεραν πως αισθάνονταν «αποτυχημένοι» αν χρειαζόταν ποτέ να ζητήσουν τη βοήθεια των άλλων.

Η έρευνα έδειξε ότι το πιο σημαντικό στα άτομα με τελειομανία είναι να αναγνωρίσουν κάθε φορά τι είναι αυτό που πραγματικά μετράει. Υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει κανείς να ορίζει ανέφικτους στόχους και στη συνέχεια να κατηγορεί τον εαυτό του, όταν αποτυγχάνουν να πετύχουν.

Διαβάστε επίσης:

Το άγχος και η... σωματική του μετάφραση

Επτά συνήθειες που εκτοξεύουν το στρες

Stress: Τα 7 προβλήματα υγείας που μπορεί να σας προκαλέσει

Η θαυματουργή τροφή ιδανική για το άγχος και την αντοχή