ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 20 γνωστά και άγνωστα συμπτώματα της Νευρικής Ανορεξίας

Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) πιο γνωστή ως ανορεξία είναι µια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν µανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασµό µε µια διαστρεβλωµένη εικόνα για τον εαυτό τους που µπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά µε το σώµα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους

Τα 20 γνωστά και άγνωστα συμπτώματα της Νευρικής Ανορεξίας

Τα άτοµα µε νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους µόνο πολύ µικρές ποσότητες φαγητού. Η µέση ηµερήσια πρόσληψη θερµίδων για άτοµα µε ανορεξία είναι 600-800 θερµίδες αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας. Είναι µια σοβαρή ψυχική αρρώστια µε υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιµότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες. Η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία. Παρόλο που µπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικοοικονοµικής κατάστασης η νευρική ανορεξία επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άντρες.

Σηµάδια και συµπτώµατα της νευρικής ανορεξίας

Ένα άτοµο µε ανορεξία µπορεί να εµφανίσει κάποια συµπτώµατα µερικά από τα οποία υπάρχουν παρακάτω. Οι µορφές τους καθώς και η σοβαρότητά τους διαφέρουν σε κάθε περίπτωση και µερικές φορές να υπάρχουν αλλά να µην είναι ορατά. Η νευρική ανορεξία και ο υποσιτισµός που τη χαρακτηρίζει και που είναι αποτέλεσµα της λιµοκτονίας που επιβάλλουν στους εαυτούς τους µπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε πολλά σηµαντικά όργανα του σώµατος.

1. Προφανής, γρήγορη και δραµατική απώλεια βάρους.

2. Λανούγκο Laguno: Μικρές ανοιχτού χρώµατος τρίχες φυτρώνουν στο κεφάλι και το σώµα.

3. Εµµονή µε τις θερµίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιµα.

4. Απασχόληση µε την τροφή, τις συνταγές και την µαγειρική. Μπορεί να µαγειρεύουν πολύπλοκα φαγητά για άλλους αλλά να µην τα καταναλώνουν οι ίδιοι/ίδιες.

5. Κάνουν δίαιτες παρόλο που είναι αδύνατοι/αδύνατες ή επικίνδυνα ελλιποβαρείς.

6. Φόβος µήπως πάρουν κιλά ή γίνουν υπέρβαροι.

7. Τελετουργικά: κόβουν το φαγητό σε µικρά κοµµάτια, αρνούνται να φάνε µπροστά σε άλλους, κρύβουν ή πετάνε φαγητό.

8. Χρησιµοποιούν καθαρτικά, διαιτητικά χάπια, εµετικά, διουρητικά ή πηγαίνουν γρήγορα στο µπάνιο µετά τα γεύµατα για να προκαλέσουν οι ίδιοι εµετό στον εαυτό τους και να αποβάλλουν τις περιττές θερµίδες.

9. Κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση.

10. Θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρους ακόµη και αν οι άλλοι τους λένε ότι είναι υπερβολικά αδύνατοι.

11. ∆εν αντέχουν το κρύο και δηλώνουν συχνά πόσο κρυώνουν εξαιτίας της έλλειψης µονωτικού λίπους ή κακής κυκλοφορίας του αίµατος λόγω πολύ χαµηλής πίεσης. Εµφανίζουν επίσης πολύ χαµηλή θερµοκρασία σώµατος (υποθερµία) καθώς το σώµα προσπαθεί να εξοικονοµήσει ενέργεια.

12. Κατάθλιψη: µπορεί να βρίσκονται συχνά σε µια λυπηµένη και ληθαργική κατάσταση.

13. Αποµόνωση: αποφεύγουν τους φίλους και την οικογένεια τους, αποτραβιούνται κοινωνικά και γίνονται µυστικοπαθείς.

14. Φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν την απώλεια βάρους τους αν τους κάνουν σχόλια για την υγεία τους και θέλουν να τα αποφύγουν ενώ κάποιοι άλλοι/άλλες φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν το σώµα τους καθώς το θεωρούν µη γοητευτικό και υπέρβαρο.

15. Τα µάγουλα τους µπορεί να είναι πρησµένα εξαιτίας της µεγέθυνσης των σιελογόνων αδένων που προκαλείται από την υπερβολική και συχνή πρόκληση εµετού.

16. Πρησµένες αρθρώσεις

17. Κοιλιακό φούσκωµα

18. ∆υσκοιλιότητα

19. ∆ιάρροια

20. Αστάθεια ηλεκτρολυτών

Αιτίες της νερυικής ανορεξίας

Έρευνες έχουν διαµορφώσει την υπόθεση ότι η συνέχιση των διαταραγµένων τρόπων διατροφής µπορεί να είναι επιφαινόµενο της λιµοκτονίας. Τα αποτελέσµατα του Πειράµατος Λιµοκτονίας της Μινεσότα έδειξαν ότι άτοµα µε φυσιολογικό έλεγχοι της τροφής µπορεί να παρουσιάσουν συµπεριφοριακά µοτίβο ανορεξίας όταν υποβληθούν σε καταστάσεις λιµοκτονίας. Αυτό µπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο νευροενδοκρινολογικό σύστηµα, που οδηγεί σε έναν συνεχή κύκλο διαιωνισµού της κατάστασης. Έρευνες δείχνουν ότι µια αρχική απώλεια βάρους όπως αυτή σε µια δίαιτα µπορεί να αποτελεί τον παράγοντα που είναι υπεύθυνος για την πρόκληση της νευρικής ανορεξίας, πιθανότατα λόγω µιας έµφυτης προδιάθεσης για νευρική ανορεξία. Μια έρευνα αναφέρει περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας που ήταν το αποτέλεσµα µιας ακούσιας απώλειας βάρους που προκλήθηκε από άλλες αιτίες όπως παρασιτική µόλυνση, παρενέργειες φαρµάκων ή κάποια εγχείρηση. Η απώλεια βάρους ήταν ο παράγοντας πρόκλησης νευρικής ανορεξίας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αντιµετώπιση της νευρικής ανορεξίας

Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας προσπαθεί να αντιµετωπίσει τρεις βασικούς τοµείς: 1) Να αποκαταστήσει το φυσιολογικό βάρος του ατόµου. 2) Να αντιµετωπίσει τις ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται µε την ασθένεια. 3) Να µειώσει ή να εξαφανίσει συµπεριφορές ή σκέψεις που αρχικά οδήγησαν στην διαταραγµένη διατροφή του ατόµου.

∆ιατροφική αντιμετώπισης της νευρικής ανορεξίας

∆ιάφορες µελέτες έχουν δείξει ότι η παροχή συµπληρωµάτων ψευδαργύρου µπορεί να είναι ωφέλιµη στην θεραπεία της νευρικής ανορεξίας για την επανάκτηση του βάρους των ασθενών ακόµη και σε εκείνους που δεν έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου.• Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εκοσαπεντακοαϊκό οξύ (EPA) οι οποίες έχουν αποδειχτεί ωφέλιµες σε νευροψυχιατρικές διαταραχές. Υπάρχει µια επιβεβαιωµένη ραγδαία βελτίωση σε µια περίπτωση σοβαρής νευρικής ανορεξίας η οποία αντιµετωπίστηκε µε αιθυλικο-εικοσαπεντικό οξύ (E-EPA) και µικροθρεπτικά συστατικά. Η παροχή δοκοσαεξανοϊκού οξέος και εκοσαπεντακοϊκού οξέος έχει αποδειχτεί ωφέλιµη σε πολλές διαταραχές που είναι συνυπάρχουσες µε την νευρική ανορεξία συµπεριλαµβανοµένης της διαταραχής ελλειµµατικής προσοχής – υπερκινητικότητας του αυτισµού, της οξείας καταθλιπτικής διαταραχής , της διπολικής διαταραχής και της οριακής διαταραχής της προσωπικότητας Η επιταχυµένη εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών και η ήπια γνωστική εξασθένηση σχετίζονται µε την µείωση των επιπέδων των ιστών του δοκοσαεξανοϊκού και του εκοσαπεντακοϊκού οξέος και η παροχή των συγκεκριµένων οξέων βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες.

ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

e-cardio.gr