ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία για τον ψυχαναγκασμό προκάλεσε σε ασθενή εμμονή με τον... Τζόνι Κας!

Μια ασυνήθιστη περίπτωση αλλαγής των μουσικών προτιμήσεων έπειτα από την εμφύτευση ενός «βηματοδότη» στον εγκέφαλο για την αντιμετώπιση ψυχικής πάθησης διαπίστωσαν έκπληκτοι νευροεπιστήμονες και ψυχίατροι του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Θεραπεία για τον ψυχαναγκασμό προκάλεσε σε ασθενή εμμονή με τον... Τζόνι Κας!

Πρόκειται για την πρωτοφανή στα επιστημονικά χρονικά περίπτωση ενός 60χρονου άνδρα που έπασχε για δεκαετίες από ψυχαναγκαστική διαταραχή, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έμμονες σκέψεις και επαναλαμβανόμενες, τελετουργικές πράξεις, όπως για παράδειγμα το συνεχές πλύσιμο των χεριών.

Ο «κύριος B», όπως τον αποκαλούν οι ερευνητές, υποβλήθηκε τελικά σε θεραπεία «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης», ή DBS, κατά την οποία εμφυτεύεται στον εγκέφαλο μια συσκευή που διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές με ηλεκτρόδια, προκειμένου να μειώνεται το άγχος και τη συχνότητα των ψυχαναγκαστικών σκέψεων.

Μέχρι την ώρα της εμφύτευσης, ο «κύριος B» δεν είχε δείξει ποτέ πάθος για τη μουσική και είχε μόνο κλασικά ακούσματα όπως οι Rolling Stones και οι Beatles.

Έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, όταν πια τα ψυχαναγκαστικά συμπτώματα είχαν υποχωρήσει, έτυχε να ακούσει και να λατρέψει το Ring of Fire του Τζόνι Κας.

Η βαθιά φωνή του Αμερικανού τραγουδιστή της κάντρι τον συνεπήρε, με αποτέλεσμα να αγοράσει τα άπαντα του καλλιτέχνη και να τα ακούει διαρκώς και αποκλειστικά.

Μάλιστα, πολλά τραγούδια τον έκαναν να πηγαινοέρχεται μέσα στο δωμάτιο και να φαντασιώνεται ιστορίες στις οποίες ο ίδιος ήταν τραγουδιστής.

«Διοχετεύουμε ρεύμα στα ηλεκτρόδια και ο ασθενής ενθουσιάζεται με τα άπαντα του Τζόνι Κας. Σβήνουμε το ρεύμα, και ο ασθενής απλά αλλάζει ρεπερτόριο», σημειώνουν οι ερευνητές, περιγράφοντας την κατάσταση στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στο «Frontiers in Behavioral Neuroscience».

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής απλά ξεχνάει τον Τζόνι Κας, όταν ο «βηματοδότης» του τεθεί εκτός λειτουργίας και τότε επιστρέφει στο παλιό ρεπερτόριο των Beatles!

Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς η ηλεκτρική διέγερση άλλαξε τα μουσικά γούστα του κ. Β.

Η μόνη υπόθεση που μπορούν να διατυπώσουν οι ερευνητές είναι ότι ο Τζόνι Κας εκφράζει το νέο αίσθημα αυτοπεποίθησης που του χάρισε η θεραπεία.