ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

"Έκρηξη" αντικαταθλιπτικών στους νέους

Το ευαίσθητο αλλά και πολύ σοβαρό θέμα της αυξανόμενης τάσης των νέων ανθρώπων και ειδικά των φοιτητών να χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος της καθημερινότητάς τους, αναδεικνύει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Καθημερινή".

"Έκρηξη" αντικαταθλιπτικών στους νέους

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα είναι μία εξαιρετική θεραπεία κατά τns κατάθλιψης και του άγxous που βελτιώνει ή ακόμη και σώζει τη ζωή πολλών νέων. Ωστόσο, σήμερα, όλο και περισσότεροι νεαροί ενήλικες λαμβάνουν ψυχιατρικά φάρμακα για όλο και μακρύτερες περιόδους, ξεκινώντας από την πολύ νεαρή ηλικία.

Εκτός αυτού, οι οδηγίες που υπάρχουν συνιστούν τη χορήγηση τέτοιων σκευασμάτων επί έξι έως εννέα μήνες μετά το πρώτο καταθλιπτικό επεισόδιο. Όμως πολλοί ασθενείς ποτέ δεν μαθαίνουν από τους γιατρούς τους πότε πρέπει να διακόψουν την αγωγή.

Σε πολλές περιπτώσεις, n κατάθλιψη στους ενηλίκους επανέρχεται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. To 50% όσων έχουν ένα πρώτο καταθλιπτικό επεισόδιο θα έχει και δεύτερο. H συνήθης πρακτική σήμερα είναι n χορήγηση φαρμάκων χωρίς χρονικό περιορισμό για όσους έχουν τρία ή περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια ή ακόμη και μετά το δεύτερο επεισόδιο αν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου.

Όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Οι περισσότεροι φοιτητές που φτάνουν στους φοιτητικούς κοιτώνες ήδη λαμβάνουν ψυχοφάρμακα. Κατά την περίοδο 1994 - 2006 ο αριθμός των φοιτητών που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά στις ΗΠΑ τριπλασιάστηκε από 9% σε 23%.

Μεγάλη κλινική έρευνα του 2009 με τον τίτλο «Μελέτη της θεραπείας Εφήβων με Κατάθλιψη» έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή και υποβάλλονταν σε ψυχοθεραπεία επί εννέα μήνες ήταν πολύ λιγότερο θλιμμένα και είχαν λιγότερες αυτοχειριαστικές τάσεις ένα χρόνο μετά τη διακοπή της θεραπείας συγκριτικά με αυτούς που δεν έλαβαν καμία θεραπεία.

Πηγή: εφημερίδα "Η Καθημερινή"

Διαβάστε επίσης:

Η κρίση αύξησε κατακόρυφα τις αυτοκτονίες σε όλη την Ευρώπη

Δοκιμάζουν το αέριο του γέλιου ως αντικαταθλιπτικό

Μήπως ανήκετε στους γονείς που κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη;

Μήπως περνάτε ανδρική "κλιμακτήριο"; Αυτά είναι τα συμπτώματα