ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει την στάση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των 3 Ψυχιατρείων

 Την έντονη αντίδρασή της για το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην διαδικασία πώλησης τριών ψυχιατρείων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει την στάση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των 3 Ψυχιατρείων

Τα ψυχιατρεία τα οποία μπαίνουν στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ είναι της Κέρκυρας, των Χανίων και της Κατερίνης, τα οποία έχουν σημαντική κτηματική περιουσία.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα Ψυχιατρικά Περιφερειακά Νοσοκομεία καταργήθηκαν ως αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι υπηρεσίες τους μεταφέρθηκαν στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων των πόλεων που έχουν έδρα.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, στα κτίρια και τις γεωργικές εκτάσεις ιδιοκτησίας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων αναπτύχθηκαν επαγγελματικές δραστηριότητες στα πλαίσια της αποασυλοποίησης – επανένταξης των ψυχικά πασχόντων ασθενών που είχε και βιοποριστικό και θεραπευτικό στόχο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία: «Είναι αδιανόητη και ανάλγητη η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ της περιουσίας των ανωτέρω Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Περιουσία που έχει αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Για την παραχώρηση δεν ελήφθησαν υπόψιν και οι Συνταγματικοί περιορισμοί (κληροδήματα, δασικές εκτάσεις κλπ)».

Μάλιστα το ζήτημα τέθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ στον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Laszlo Ando rστην συνάντηση της Τρίτης 17 Ιουνίου ενώ στην Επιτροπή ακροάσεων της Βουλής στο Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε την ακύρωση της παραχώρησης.