ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Και οι έφηβοι με φυσιολογικό βάρος μπορεί να πάσχουν από ανορεξία

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics, ακόμη και οι νέοι που μοιάζουν υγιείς και το βάρος τους βρίσκεται στα όρια του φυσιολογικού για την ηλικία τους και το ύψος τους μπορεί να πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή.

Και οι έφηβοι με φυσιολογικό βάρος μπορεί να πάσχουν από ανορεξία

Διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία αποκαλύπτονται συνήθως με τη σημαντική απώλεια βάρους, σε σημείο που το άτομο γίνεται αφύσικα λεπτό. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το χαμηλό βάρος δεν αποτελεί απαραίτητο κριτήριο για τη διάγνωση τέτοιων διαταραχών.

Η σχετική μελέτη αναφέρει πως καταγράφεται σημαντική άνοδος των δεικτών που αφορούν σε τέτοιες διαταραχές, συγκεκριμένα σε περιπτώσεις εφήβων που έχουν φυσιολογικό βάρος αλλά εκδηλώνουν όλα τα άλλα συμπτώματα της ανορεξίας.

«Τα σκελετωμένα σώματα είναι η συνήθης εικόνα που παρουσιάζουν τα Μέσα για τους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης Μελίσα Γουάιτλο από το Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης.

«Η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει ότι η σημαντική απώλεια βάρους και όχι το ίδιο το βάρος είναι αυτό που οδηγεί σε τέτοιες σοβαρές διατροφικές διαταραχές.»

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 99 περιστατικά εφήβων ηλικίας 12 έως 19 ετών και τους αξιολόγησαν σχετικά με «μη ταξινομημένες διατροφικές διαταραχές» (eating disorders not otherwise specified – EDNOS-Wt), στις οποίες περιλαμβάνεται η ανορεξία που δεν εκδηλώνεται με το χαμηλό βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα
Τα σημάδια που "δείχνουν" βουλιμική διατροφική διαταραχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ