ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο εγκέφαλος εθίζεται στην χρήση των social media

Όσο περισσότερος καιρός περνάει από τη στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) μπήκαν για τα καλά στην ζωή μας, τόσα περισσότερα είναι τα παραδείγματα ατόμων που εκδηλώνουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς, γενικότερης υγείας και εγκεφαλικής λειτουργίας από την ολοένα αυξανόμενη χρήση των μέσων αυτών.

Γιατί ο εγκέφαλος εθίζεται στην χρήση των social media

Έρευνα του 2012, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, έδειξε ότι ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει την χρήση των social media με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που αντιμετωπίζει άλλες εθιστικές συνήθειες ή/και ουσίες.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να αδυνατούν να ελέγξουν τον χρόνο που ξοδεύουν στο διαδίκτυο και παρά το γεγονός ότι πρόκειται περισσότερο για έναν ψυχολογικό εθισμό παρά για εθισμό σε ουσίες, εγκεφαλικές τομογραφίες αυτών των ατόμων έδειξαν ότι η χρήση social media επηρεάζει παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου με την χρήση εθιστικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν το συναίσθημα, την ικανότητα κριτικής σκέψης και της προσοχής, καταγράφεται περισσότερη "λευκή εγκεφαλική ουσία".

Επειδή η χρήση των social media προσφέρει μικρές "επιβραβεύσεις" (θετικά συναισθήματα) στον εγκέφαλο χωρίς να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από αυτόν, ο εγκέφαλος "μαθαίνει" σταδιακά να αναζητάει ολοένα και περισσότερο αυτή την ενασχόληση.

Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο και τα social media ειδικότερα.

Διαβάστε επίσης:

Ιατρικό μυστήριο: Ζει 24 χρόνια χωρίς παρεγκεφαλίδα (video)

Μπορεί εσείς να κοιμάστε αλλά ο εγκέφαλος παραμένει πάντα ξύπνιος!

Μπ0ρ31τε να δ1αβασ3τε αυ7ο; Δείτε γιατί!

Η απίστευτη αιτία που ξεστομίζουμε βρισιές σε καταστάσεις στρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ