ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τεστ με γράφημα: Μήπως πάσχετε από Διαταραχή Χρήσης του Διαδικτύου;

Νιώθετε όλο και πιο έντονα την ανάγκη να περνάτε χρόνο μπροστά στον υπολογιστή; Έχετε αφήσει άλλα χόμπι και ενδιαφέροντα για να ασχολείστε με τα κοινωνικά δίκτυα και με διαδικτυακά παιχνίδια; Εκδηλώνετε συμπτώματα στέρησης όταν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet;

Τεστ με γράφημα: Μήπως πάσχετε από Διαταραχή Χρήσης του Διαδικτύου;

Εάν η απάντησή σας είναι «ναι» και στις τρεις αυτές ερωτήσεις, πιθανότατα πάσχετε από τη λεγόμενη Διαταραχή Χρήσης του Διαδικτύου (Internet use disorder - IUD).

Δείτε στο γράφημα που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα της Διαταραχή Χρήσης του Διαδικτύου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία. Πόσα από αυτά εκδηλώνετε;

internet use disorder

Η εξάρτηση από το Internet έχει παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο με τις ναρκωτικές ουσίες. Όταν, για παράδειγμα, παίζει κάποιος ένα παιχνίδι online, τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό του διπλασιάζονται και διάφορες μικρές περιοχές του εγκεφάλου συρρικνώνονται έως και κατά 20%.

Οι μεταβολές στην πυκνότητα λευκής ουσίας στον εγκέφαλο λόγω της διαταραχής έχει συνδεθεί με σοβαρή κατάπτωση της γνωστικής λειτουργίας, όπως η αποδυνάμωση της μνήμης και ο μειωμένος γνωστικός έλεγχος. Οι έφηβοι που εκδηλώνουν εξάρτηση από το Internet διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και αυτοτραυματισμού.

Δείτε κι αυτό:

Τεστ: Δείτε αν είστε εθισμένοι στο κινητό σας
Τεστ για ζευγάρια: Πόσο επηρεάζει τη σχέση σας το κινητό;
Τα συμπτώματα του εθισμού στο ίντερνετ είναι όμοια με του εθισμού στα ναρκωτικά