ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αύξηση των αυτοκτονιών σε όλη την Ευρώπη - μικρή αύξηση στην Ελλάδα μετά το 2011

Αύξηση των αυτοκτονιών σε ολόκληρη την Ευρώπη ακόμα και στις πλέον ευημερούσες χώρες συμπεραίνει ευρωπαϊκή μελέτη με επικεφαλής έλληνες ερευνητές.

Αύξηση των αυτοκτονιών σε όλη την Ευρώπη - μικρή αύξηση στην Ελλάδα μετά το 2011

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ηλικία η οποία φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπής στην αυτοχειρία, είναι η μέση και προχωρημένη ηλικία, οι αυτοκτονίες προηγούνται της ύφεσης σύμφωνα με την έρευνα, ενώ αυξημένα περιστατικά καταγράφονται μετά το 2011 στην Ελλάδα. Ένα λογικό ερώτημα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος, είναι η οικονομική ύφεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα το τσουνάμι της ανεργίας που χτύπησε μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων και μάλιστα ανθρώπων που ήταν πολύ κοντά στην σύνταξη. Πάντως οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη και από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Οι άνδρες αποδεικνύονται ο αδύναμος κρίκος, καθώς αποφασίζουν πολύ πιο εύκολα να βάλουν τέλος στην ζωή τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Αναφορικά με τις περιφέρειες που καταγράφουν τα θλιβερά αυτά περιστατικά, σύμφωνα με την έρευνα, το 2012, πρώτη σε αυτοκτονίες ήρθε η Αττική με 181 περιστατικά, ακολουθεί η κεντρική Μακεδονία με 68 και τρίτη έρχεται η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 30. Το Βόρειο Αιγαίο έρχεται τελευταίο με 9 περιστατικά.

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος LOPEZ-IBOR που έχει έδρα τη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 29 χώρες της Ευρώπης για τις αυτοκτονίες την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η μελέτη που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην διεθνούς κύρους Βρετανική Ψυχιατρική Επιθεώρηση, σχεδιάστηκε και συντονίστηκε ερευνητικά από τον Καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Φουντουλάκη με τη συνεργασία του Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής-Δαφνί και Δρομοκαΐτειο και Εθνικό Εκπρόσωπο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κ. Παύλο Θεοδωράκη, καθώς και 46 καθηγητών από 29 χώρες της Ευρώπης.

Το onmed σας παρουσιάζει ορισμένα συμπεράσματα της σημαντικής αυτής μελέτης:

Σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται μια αύξηση των αυτοκτονιών ακόμα και σε κράτη που πέραν κάθε αμφιβολίας ευημερούν όπως η Νορβηγία και εμφανίζουν υψηλότατο κατά κεφαλήν εισόδημα. Οι λόγοι είναι άγνωστοι. Η αύξηση των αυτοκτονιών προηγείται χρονικά της εμφάνισης της κρίσης και της αύξησης της ανεργίας κατά τουλάχιστον ένα χρόνο σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Ο αριθμός αυτοκτονιών ανά έτος στην Ελλάδα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Συνολικά κατά τα 13 έτη 2000-2012 αυτοκτόνησαν 5.023 άνθρωποι (4.138 άντρες και 885 γυναίκες). Παρατηρείται μικρή αύξηση μετά το 2011. Οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη και από τους χαμηλότερους στον κόσμο.

mav1

Η αύξηση που παρατηρείται εντοπίζεται κυρίως στη μέση και στην προχωρημένη ηλικία αλλά πιθανώς ξεκίνησε πολύ νωρίτερα απο την εμφάνιση της οικονομιής κρίσης οπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα

mav2

Διαχρονικά δε φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση των αυτοκτονιών με την ανεργία όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα (1981-2012) με την εξαίρεση ενδεχομένως του έτους 2012.

mav3

Οι αυτοκτονίες κατά γεωγραφική περιφέρεια φαίνονται παρακάτω:

mav4

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοκτονίες: Δεν τηρούν την δεοντολογία τα ελληνικά ΜΜΕ

Πιο ευτυχείς οι συντηρητικοί πολίτες των... προοδευτικών χωρών