ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Παπακώστα: Δράσεις για την Ελλάδα που σταδιακά γερνάει

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, παραβρέθηκε την Τετάρτη και απηύθυνε χαιρετισμό στη Βουλή, η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα Σιδηροπούλου.

Παπακώστα: Δράσεις για την Ελλάδα που σταδιακά γερνάει

Η Υφυπουργός Υγείας, κατά τον χαιρετισμό της, επεσήμανε πως η Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε και να ενισχύσουμε τη διαγενεακή αλληλεγγύη, να μοιράσουμε τα βάρη ανάμεσα στις γενιές του σήμερα και του αύριο, αλλά και ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Όπως είπε, πρόκειται για πρακτικές, τις οποίες η Ευρώπη οικοδομεί και εφαρμόζει εδώ και χρόνια, αξιοποιώντας όλους τους ανθρώπινους πόρους της και -ανεξαρτήτως ηλικίας- τους καθιστά ενεργούς και συμμετοχικούς, ώστε να προσφέρουν στην κοινωνία, ανάλογα με τις ικανότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους.

Η Υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως σε μια Ελλάδα που σταδιακά γερνάει - το 2020, θα μετατραπεί σε μια χώρα όπου το 32,5% του πληθυσμού θα έχει ηλικία άνω των 65 ετών- η πολιτεία χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έτη υγιούς ζωής του πληθυσμού, δίνοντας έμφαση στην υγεία και την προληπτική ιατρική, να ενισχυθούν οι ευαίσθητες ομάδες εργαζομένων, όπως είναι οι νέοι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι και οι γυναίκες και να αναγνωρισθεί η άτυπη εργασία που παρέχεται μέσα στο σπίτι ως απασχόληση, με εκπαιδευτική, κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική αξία.

Αναφερόμενη στους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια, σημείωσε πως για πρώτη φορά η Ελλάδα, αποκτά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ, μια νόσο με οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις για τον ίδιο τον πάσχοντα και την οικογένειά του.

Η Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε πως η δημιουργία και λειτουργία ημερήσιων κέντρων περίθαλψης, η ενεργοποίηση ειδικών προγραμμάτων φροντίδας, προγραμμάτων «υιοθεσίας» ηλικιωμένων είναι μερικές από τις προτάσεις για τη στήριξη της Τρίτης Ηλικίας. Ακόμα, προγράμματα ενεργοποίησης των ηλικιωμένων, μέσα από τον εθελοντισμό και τη δια βίου μάθηση, όπως π.χ. η δημιουργία «Πανεπιστημίου Ωριμότητας» είναι μερικές από τις πρακτικές που εφαρμόζουν στο εξωτερικό.

Όπως είπε, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Επικράτεια (ως ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) 30 Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία, 9 Κέντρα Ημέρας για την Άνοια και 3 Ολοκληρωμένα Κέντρα Αντιμετώπισης Νόσου Αlzheimer και συναφών παθήσεων. Επίσης, πρόσθεσε πως το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Μηχανισμός Υποστήριξης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Δικτύωσης – Συνεργασίας σε Τομεακό και Περιφερειακό Επίπεδο», έχει εκδώσει οδηγό για την ενημέρωση, την υποστήριξη των ηλικιωμένων ατόμων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. «Το Υπουργείο Υγείας είναι αρωγός και συμπαραστάτης για τις δράσεις υπερ της Τρίτης Ηλικίας, εστιάζοντας στο δόγμα ότι πυρήνας μας είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη αξία» κατέληξε.