ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στη Σιβηρία «θεραπεύουν» τις εξαρτήσεις με ξύλο

Ο Ρώσος γιατρός Sergei Speransky επινόησε μια εξαιρετικά ανορθόδοξη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν εξαρτήσεις από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το σεξ.

Στη Σιβηρία «θεραπεύουν» τις εξαρτήσεις με ξύλο

Μια συνεδρία με το γιατρό περιλαμβάνει συμβουλευτική αλλά και αρκετές... ξυλιές.

Σύμφωνα με το γιατρό, η σωματική βία «αντισταθμίζει την έλλειψη ενθουσιασμού για τη ζωή, η οποία είναι συχνά η αιτία των εξαρτήσεων, των τάσεων αυτοκτονίας και των ψυχοσωματικών διαταραχών».

Το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει πως η παράδοξη θεραπεία έχει χαρακτηριστεί «επαναστατική» από ειδικούς στο χώρο της Ψυχολογίας.

Ο εμπνευστής της θεραπείας Δρ Sergei Speransky, διευθυντής του Τμήματος Βιολογικών Μελετών στο Ινστιτούτο Ιατρικής του Νοβοσιμπίρσκ, παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος είχε δεχθεί παρόμοια θεραπεία στο παρελθόν όταν είχε εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Το έργο του Δρ Speransky συνεχίζουν ο ψυχολόγος Δρ German Pilipenko και η συνεργάτις του Marina Chukhrova, οι οποίοι έχουν χορηγήσει τη θεραπεία σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς.

Οι ασθενείς πληρώνουν κάτι παραπάνω από 60 ευρώ για μία συνεδρία συμβουλευτικής και... ξύλου. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν κλαδιά ιτιάς, καθώς είναι ευλύγιστα και δεν προκαλούν πληγές στο δέρμα.

Η Chukhrova υποστηρίζει πως η θεραπεία είναι αποτελεσματική επειδή η ήπια σωματική βία ενεργοποιεί τον εγκέφαλο ώστε να απελευθερώσει ενδορφίνες, τις λεγόμενες «ορμόνες της χαράς», οι οποίες παρουσιάζουν έλλειψη στα άτομα με εθισμούς.