ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΨΝΑ: Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί και τα ψυχιατρεία, μόλις ολοκληρωθούν τα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία και οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, θα αποτελούν παρελθόν. Μόνον έτσι θα καταπολεμήσουμε ριζικά το κοινωνικό στίγμα.

ΨΝΑ: Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί

Με την φράση αυτή ο διοικητής του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής, σχολιάζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΨΝΑ, σημειώνοντας, ότι στην διαδικασία αυτή, κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να απολυθεί και δεν πρόκειται να μπει σε διαθεσιμότητα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΨΝΑ αναφέρει:

«Οι ίδιοι άνθρωποι που επί 3 δεκαετίες διαδήλωναν, έκλειναν τις πύλες των ψυχιατρείων, έκαναν συναυλίες αλληλεγγύης και πορείες διαμαρτυρίας για να κλείσουν τα ψυχιατρεία της χώρας επειδή παραβιάζονταν κατάφορα τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών (καθηλώσεις, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, θάνατοι), είναι ακριβώς αυτοί που σήμερα διαδηλώνουν προκειμένου να μην κλείσουν τα ψυχιατρεία. Τι άλλαξε άραγε;.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν κλείσει οριστικά 5 από τα 9 ψυχιατρεία της χώρας και από τους 4.500 χρόνιους ασθενείς που υπήρχαν στα ψυχιατρεία, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 240. Ας μας φέρουν το όνομα και το επίθετο ενός χρόνιου ασθενούς από τους 4.260 που αποασυλοποιήθηκαν και ο οποίος ζει σε παγκάκι ή κάτω από γέφυρα.

Η χώρα προχωράει μπροστά. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί. Tα ψυχιατρεία, μόλις ολοκληρωθούν τα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία και οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, θα αποτελούν παρελθόν. Μόνον έτσι θα καταπολεμήσουμε ριζικά το κοινωνικό στίγμα και θα δώσουμε στους ψυχικά ασθενείς τις υψηλού επιπέδου, ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που ούτως ή άλλως δικαιούνται. Τα συστήματα και οι δομές υγείας δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους αλλά για τους ασθενείς.

Σε αυτή τη διαδικασία κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να απολυθεί, κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να μπει σε διαθεσιμότητα. Όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και άλλοι που έχει προγραμματιστεί να προσληφθούν, θα αξιοποιηθούν στο νέο τοπίο υπηρεσιών ψυχικής υγείας για το οποίο η Ελλάδα θα είναι υπερήφανη».

Διαβάστε ακόμη:

Παπακώστα: Μοντέλο «καθαρού» επιχειρείν & εργαλείο ψυχιατρικής μεταρρύθμισης οι ΚΟΙΣΠΕ

Θεοδωράκης: Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι προς όφελος των πολιτών