ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εκατό εγκέφαλοι ψυχασθενών αποκαλύπτουν τα μυστικά τους (εικόνες)

Το νέο βιβλίο του Adam Voorhes θα έχει τίτλο «Τα Ξεχασμένα Μυαλά της Κρατικής Ψυχιατρικής του Τέξας» (Malformed: The Forgotten Brains of the Texas Mental Hospital).

Εκατό εγκέφαλοι ψυχασθενών αποκαλύπτουν τα μυστικά τους (εικόνες)

Καλά κρυμμένη σε μια αποθήκη, στα «σπλάχνα» του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης στο προσωπικό του blog, βρισκόταν η εκπληκτικά ασυνήθιστη συλλογή από 200 ανθρώπινους εγκεφάλους. Τα δείγματα είχαν διατηρηθεί σε γυάλινα βάζα με φορμαλδεΰδη, πολλά από αυτά παραμορφωμένα, άλλα απλώς μη φυσιολογικά.

Ο καλλιτέχνης ανακάλυψε τη συλλογή το 2011, κατά τη διάρκεια ενός φωτογραφικού ρεπορτάζ που είχε αναλάβει για το Scientific American.

Για τρεις ημέρες, ο Voorhes και δύο ακόμη άτομα φωτογράφησαν με πολύ κόπο και ζήλο 100 από τα δείγματα. Σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Alex Hannaford, ο καλλιτέχνης ανακάλυψε επίσης την ιστορία τους, μελετώντας έγγραφα που κάλυπταν περίοδο ενός ολόκληρου αιώνα. Κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Χάρβαρντ, διεκδίκησαν τη συλλογή, όμως το Πανεπιστήμιο του Τέξας στην πόλη Ώστιν κατάφερε να επικρατήσει. Δυστυχώς, λόγω των περιορισμένων πόρων αλλά και άλλων συγκυριακών παραγόντων, η συλλογή υπέπεσε σε πλήρη αχρηστία και δε μελετήθηκε ποτέ.

Η πλήρης συλλογή περιελάμβανε 200 περίπου σπάνια δείγματα. Ο Voorhes επέλεξε 100 από αυτά. Το έργο του καλλιτέχνη έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη συλλογή και αρκετά επιστημονικά περιοδικά πρόκειται να δημοσιεύσουν σχετικά άρθρα. Επίσης, το Πανεπιστήμιο πρόκειται να πραγματοποιήσει μαγνητική τομογραφία και να εκθέσει τα δείγματα στη νέα Ιατρική Σχολή του.

brain1
brain2
brain3
brain4
brain5
brain6
brain7
brain8
brain10
brain11