ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πιο έντονες ναρκισσιστικές τάσεις έχουν οι άντρες από τις γυναίκες

Πιο έντονες ναρκισσιστικές τάσεις έχουν οι άντρες από τις γυναίκες

Οι άντρες εκδηλώνουν εντονότερα σημάδια ναρκισσισμού σε σύγκριση με τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Bulletin.

Τα ερευνητικά στοιχεία αφορούσαν σε περισσότερα από 475.000 άτομα και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες πετυχαίνουν σταθερά υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ ναρκισσισμού σε σύγκριση με τις γυναίκες, ασχέτως ηλικίας.

Οι ερευνητές εστίασαν σε τρία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας: τις ηγετικές ικανότητες και την αναζήτηση της εξουσίας, την επιδειξιομανία και τις αυξημένες απαιτήσεις και εξέτασαν πώς απαντούσε κάθε συμμετέχοντας σε δηλώσεις όπως «Εάν κυβερνούσα εγώ τον κόσμο, θα ήταν όλα πολύ καλύτερα».

Διαπιστώθηκε ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά την κατηγορία των ηγετικών ικανοτήτων και των αυξημένων απαιτήσεων, κάτι που υποδεικνύει ότι οι άντρες έχουν πιο έντονες τάσεις να κυνηγούν ευκαιρίες και να πιστεύουν ότι αξίζουν προνόμια. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών όσον αφορά την επιδειξιομανία.

«Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άντρες επιδεικνύουν εντονότερο δυναμισμό και εντονότερη επιθυμία για δύναμη», σημειώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Emily Grijalva, συμπληρώνοντας πως «δεν παρατηρούνται διαφορές στο πεδίο της επιδειξιομανίας, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο φύλα είναι εξίσου πιθανό να χαρακτηρίζονται από ματαιοδοξία».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα πιθανότατα πηγάζουν από βαθιά ριζωμένα κοινωνικά στερεότυπα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει γαλουχηθεί πιστεύοντας ότι δεν είναι εξίσου άξια με έναν άντρα να κατακτήσει μια υψηλόβαθμη θέση είναι πιο πιθανό να μην πιστεύει ότι πράγματι της αξίζει μια τέτοια θέση. Παράλληλα, σημειώνει η Grijalva, οι γυναίκες μπορεί να δεχτούν αυστηρή κριτική εάν φέρονται επιθετικά ή αυταρχικά και αυτό τις πιέζει, περισσότερο από τους άντρες, να καταπνίξουν ναρκισσιστικές συμπεριφορές.

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 1.044 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 85 οι θάνατοι, στους 600 οι διασωληνωμένοι

«Κλείδωσε» το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει - Τι θα ανακοινώσει για το lockdown

Κρούσματα σήμερα: 213 στη Θεσσαλονίκη, 255 στην Αττική - Ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα

Κορονοϊός: Θρήνος για τον 49χρονο γυναικολόγο που πέθανε στη Λάρισα - «Υπέροχέ μου άνθρωπε...»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Φοβήθηκα και πόνεσα πολύ» - Το «ευχαριστώ» και το μήνυμα για τον κορονοϊό

Θρίλερ στο κέντρο της Αθήνας: Εξαφανίστηκε ο Τάκης Παπαχρήστου

Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρία Κωνσταντοπούλου

Σχολεία: Η απόφαση για το άνοιγμά τους και το σενάριο για κόψιμο των διακοπών των Χριστουγέννων

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέθανε ο Μάρκος Παζιώκης

Μαραντόνα: Παραδόθηκε ο υπάλληλος που έβγαλε… selfie με τη σoρό του

Κορονοϊός: Συνεχίζεται η ασφυξία στις ΜΕΘ - Πόσες κλίνες είναι ελεύθερες στην Αττική

Καιρός: Χριστούγεννα με κρύο και χιόνια; Η «πρόβλεψη» του Σάκη Αρναούτογλου