ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το μήκος των δαχτύλων του άντρα αποκαλύπτει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

Το μήκος των δαχτύλων του άντρα έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με τις πιθανότητες απιστίας και με τη συμπεριφορά απέναντι στο γυναικείο φύλο. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Anatomy εστιάζει στο μήκος των δαχτύλων ως προς τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.

Το μήκος των δαχτύλων του άντρα αποκαλύπτει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

Οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει στις παραπάνω συσχετίσεις βάσει της θεωρίας ότι το μήκος των δαχτύλων του άντρα εξαρτάται από τα επίπεδα έκθεσης στην τεστοστερόνη κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Συγκεκριμένα μελετάται η αναλογία του μήκους του δεύτερου δαχτύλου ως προς το μήκος του τέταρτου δαχτύλου (2D:4D ratio). Όσο μικρότερη είναι η αναλογία, δηλαδή όσο πιο μικρό σε μήκος είναι το δεύτερο δάχτυλο από το τέταρτο, τόσο μεγαλύτερη θεωρείται ότι ήταν η έκθεση του εμβρύου σε ανδρογόνα όπως η τεστοστερόνη.

finger ratio

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παλαιότερες μελέτες έχουν παρουσιάσει τη συσχέτιση μεταξύ σχιζοφρένειας και έκθεσης στα ανδρογόνα κατά την εγκυμοσύνη. Με βάση τη θεωρία αυτή, αποφάσισαν να εξετάσουν εάν το μήκος των δαχτύλων και συγκεκριμένα εάν η αναλογία 2D:4D μπορεί να αποτελέσει δείκτη για τη σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές από την Τουρκία μελέτησαν το μήκος των δαχτύλων 103 ανδρών που είχαν λάβει διάγνωση για σχιζοφρένεια και το μήκος των δαχτύλων 100 υγιών ανδρών. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, εντόπισαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ομάδα και στα δύο χέρια των ανδρών.

Η αναλογία 2D:4D ήταν σημαντικά υψηλότερη στο δεξί χέρι των σχιζοφρενών, ενώ στην ίδια ομάδα η αναλογία 2D:4D ήταν σημαντικά χαμηλότερη στο αριστερό χέρι. Η παρατήρηση αυτή μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από την επίδραση της τεστοστερόνης, η οποία είναι διαφορετική στο δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Τι αποκαλύπτει το μήκος των δαχτύλων για την υγεία σας
Τα δάχτυλα αποκαλύπτουν το μέγεθος του πέους
Στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς (βίντεο)