ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Προάγγελος του Πάρκινσον η κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα άτομα που έχουν λάβει διάγνωση για κατάθλιψη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Πάρκινσον αρκετά χρόνια μετά, διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ούμεο στη Σουηδία.

Προάγγελος του Πάρκινσον η κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η νέα μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Neurology φαίνεται να ενισχύει τη θεωρία ότι οι δύο παθήσεις συνδέονται άμεσα, επισημαίνοντας πως η κατάθλιψη είναι αυτή που προηγείται του Πάρκινσον και όχι το αντίστροφο, όπως έχουν υποδείξει άλλες έρευνες.

«Εντοπίσαμε μια σχέση μεταξύ κατάθλιψης και Πάρκινσον σε βάθος εικοσαετίας, με την κατάθλιψη να αποτελεί πιθανώς πρώιμο σύμπτωμα ή παράγοντα κινδύνου για το Πάρκινσον», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Peter Nordström.

Τα νέα ευρήματα των ερευνητών θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένου ότι προέκυψαν έπειτα από εκτενή μελέτη ολόκληρου του πληθυσμού της Σουηδίας με ηλικία άνω των 50 ετών έως το 2005.

Εντοπίστηκαν περισσότερα από 140.000 περιστατικά κατάθλιψης μεταξύ 1987 και 2012 και η υποομάδα των πασχόντων συγκρίθηκε αντιπαραβολικά με ομάδα ανθρώπων που δεν είχαν λάβει διάγνωση για κατάθλιψη.

Η οργανωμένη ιατρική βάση δεδομένων της Σουηδίας επέτρεψε στους ερευνητές να αντλήσουν πληθώρα έγκυρων στοιχείων, από τα οποία προέκυψε πως οι δείκτες Πάρκινσον ήταν αυξημένοι στην υποομάδα των ατόμων με κατάθλιψη.

Σε διάστημα 26 ετών, 1.485 άτομα από το υπό μελέτη δείγμα εκδήλωσε Πάρκινσον. Περίπου το 1% όσων είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους εκδήλωσαν αργότερα Πάρκινσον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα που δεν είχαν περάσει ποτέ κατάθλιψη ήταν μόλις 0,4%.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατάθλιψη προκαλεί το Πάρκινσον», τονίζει ο James Beck από το Ίδρυμα για τη Νόσο Πάρκινσον, ο οποίος δεν είχε ανάμειξη στη νέα μελέτη, συμπληρώνοντας πως «το κεντρικό μήνυμα [της μελέτης] είναι πως οι δύο παθήσεις συμπορεύονται».

Η σχέση κατάθλιψης και Πάρκινσον έγινε πρώτο θέμα πέρυσι σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή το θάνατο του Robin Williams, καθώς πληροφορίες από το οικογενειακό του περιβάλλον είχαν αναφέρει πως ο αγαπημένος ηθοποιός έδινε μάχη τόσο με την κατάθλιψη όσο και με το Πάρκινσον.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια σωματίων Lewy: Τι είναι η πάθηση από την οποία έπασχε ο Robin Williams
Τα πρώιμα σημάδια που φανερώνουν το Πάρκινσον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ