ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η κακή διατροφή συμβάλλει στην εκδήλωση της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής και οι διατροφικές μας συνήθειες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωσή της, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Nutrition.

Η κακή διατροφή συμβάλλει στην εκδήλωση της κατάθλιψης

Ο James E. Gangwisch, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του αμερικανικού πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπίστωσε πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και της κατάθλιψης.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα χρήσιμο μέτρο αξιολόγησης όλων των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες και δείχνει πόσο αυξάνει μια συγκεκριμένη τροφή τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ο Gangwisch και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από ερωτηματολόγια διατροφής και τεστ αξιολόγησης καταθλιπτικών διαταραχών σε μια ομάδα περίπου 70.000 γυναικών που είχαν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Καμία από τις γυναίκες δεν έπασχε από κατάθλιψη κατά το ξεκίνημα της μελέτης, η οποία είχε συνολική διάρκεια επτά χρόνια.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, διαπιστώθηκε πως μια διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως επεξεργασμένους σπόρους και πρόσθετη ζάχαρη, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αντιθέτως, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τα φρούτα και τα λαχανικά φάνηκε να έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην κατάθλιψη.

Αν και οι ερευνητές δεν μελέτησαν του μηχανισμούς μέσω των οποίων η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, αναφέρουν ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τις φλεγμονές και την καρδιοπάθεια, παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση κατάθλιψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ