ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πόσο νευρωτικοί είστε; Κάντε το τεστ του ενός λεπτού!

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα, όμως σε γενικές γραμμές οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να κατακερματιστεί σε πέντε ευρείες κατηγορίες, βάσει των οποίων ορίζονται οι διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας.

Πόσο νευρωτικοί είστε; Κάντε το τεστ του ενός λεπτού!

Τα επίπεδα νευρωτισμού είναι ένα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (Big Five). Τι σημαίνει όμως να είναι κάποιος νευρωτικός;

Ο νευρωτισμός σχετίζεται άμεσα με το άγχος και χαρακτηρίζει άτομα που έχουν την τάση να εκδηλώνουν εντονότερα αρνητικά συναισθήματα όπως η ζήλεια, η λύπη και η ενοχή.

Για παράδειγμα, ένα νευρωτικό άτομο τηλεφωνεί αμέσως μόλις στείλει ένα e-mail ώστε να επιβεβαιώσει ότι το έχει πάρει ο παραλήπτης ή νιώθει τύψεις αν δεν δώσει χρήματα σε κάθε επαίτη που θα συναντήσει στο δρόμο. Ένα νευρωτικό άτομο έχει επίσης έντονες τάσεις υποχονδρίασης.

Μπορείτε να αξιολογήσετε και τα δικά σας επίπεδα νευρωτισμού βάσει του τεστ που ανέπτυξε ο Ντάνιελ Νέτλ (Newcastle Personality Assessor - NPA), επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Χαρακτηρίστε τις παρακάτω δηλώσεις χρησιμοποιώντας αριθμούς από το 1 έως το 5 σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

1 = Ποτέ
2 = Σχεδόν ποτέ
3 = Μπορεί ναι, μπορεί όχι
4 = Σχεδόν πάντα
5 = Πάντα

Διαβάστε και βαθμολογήστε τις παρακάτω δηλώσεις.

5. Νιώθω πεσμένος/η ή θλιμμένος/η

10. Νιώθω πίεση ή κατακλύζομαι από ανησυχίες

Βαθμολογία

Αθροίστε τους βαθμούς που σημειώσατε παραπάνω. Οι βαθμολογίες από 2 έως 4 θεωρούνται χαμηλές και οι βαθμολογίες από 9 έως 10 θεωρούνται υψηλές. Οι ενδιάμεσες βαθμολογίες βρίσκονται εντός των ορίων του φυσιολογικού.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ προσωπικότητας: Είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής;
Τεστ μεθυσμένης προσωπικότητας: Τι τύπος είσαι όταν πίνεις;
Τεστ προσωπικότητας: Αξιολογήστε τις 6 πτυχές του εαυτού σας