ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δαφνί ώρα μηδέν: Ας ξεκινήσει η επανεκκίνηση του συστήματος από την Ψυχική Υγεία

Η επανεκκίνηση του συστήματος που ανακοίνωσε και οραματίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σφόδρα πιθανό- για να μην πούμε ότι επιβάλλεται- να ξεκινήσει από τη ψυχική υγεία.

Δαφνί ώρα μηδέν: Ας ξεκινήσει η επανεκκίνηση του συστήματος από την Ψυχική Υγεία

Της Νατάσσας Ν.Σπαγαδώρου

Η κατάσταση μετά και το τελευταίο περιστατικό την Πέμπτη - όταν ένας 34χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο ΨΝΑ, διέφυγε της προσοχής των γιατρών με αποτέλεσμα να βρεθεί νεκρός στο δάσος Χαϊδαρίου- είναι απελπιστική και εξαιρετικά επείγουσα. Η ψυχική υγεία νοσεί και η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αργεί, στο μεταξύ όμως, ασθενείς χάνονται και οι εργαζόμενοι βρίσκονται, είτε σε εξουθένωση, είτε σε μόνιμο φόβο και κίνδυνο για την επόμενη ημέρα.

Έτσι, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Ψυχιατρείο Δαφνί άμεσα προειμένου να δει ιδίοις όμμασι,την κατάσταση εκεί. Και ίσως η επίσκεψη αυτή, να αποδειχθεί καταλύτης, για τα επόμενα βήματα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης την οποία θέλει να ολοκληρώσει ο κ. Ξανθός, όπως έχει τονίσει, αλλά όχι με νεοφιλελεύθερους όρους όπως πρέσβευε η κυβέρνηση Ν. Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Ας είναι προετοιμασμένος όμως ο νέος υπουργός Υγείας να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις εκεί, όπως έλλειψη οργάνωσης και δραματική υποστελέχωση, ενώ σημειωτέον, το ΨΝΑ παραμένει ακέφαλο από τον περασμένο Μάιο, όπου απομακρύνθηκε ο διοικητής του κ. Παύλος Θεοδωράκης.

Βεβαίως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως οι νέοι διοικητές του ΕΣΥ θα αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα, ωστόσο το Δαφνί αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν, να παραμένει ακυβέρνητο ένα τόσο κρίσιμο νοσοκομείο, την στιγμή μάλιστα που εντός του φιλοξενούνται σοβαρά περισταατικά και έχουν σημειωθεί μόνο τον τελευταίο μήνα 4 θάνατοι.

Ο κ. Ξανθός μίλησε ορθώς για επανεκκίνηση του συστήματος, και επομένως στα πλαίσια αυτά, καλό θα ήταν να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

- Θα υλοποιηθεί η αποασυλοποίηση των υπολοίπων χρονίων ασθενών στα τρία Ψυχιατρεία (Δαφνί, Δρομοκαίτειο και Θεσσαλονίκης) που δεν ξεπερνούν τους 200;

- Θα ξεκινήσουν άμεσα οι Ψυχιατρικές Κλινικές των νοσοκομείων, αφού υπάρχει η σχετική μελέτη; (σημειωτέον υπάρχει και μελέτη για τις Ψυχιατρικές Κλινικές και την τομεοποίηση και τις εφημερίες)

- Θα ξεκινήσουν άμεσα οι εφημερίες στην Αττική, με βάση την τομεοποίηση, αφού υπάρχει η σχετική μελέτη;

- Θα προσληφθούν άμεσα οι γιατροί και οι νοσηλευτές που απαιτούνται για τα παραπάνω 2 και 3 ερωτήματα. Να θυμήσουμε πως τα τελευταία 5 χρόνια προσελήφθη μόνο ένας νοσηλευτής στο Δαφνί, ενώ αυτή την στιιγμή εργάζονται 1.500 εργαζόμενοι, όταν οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 2.300.

- Πότε θα ξεκινήσουν να δημιουργηθούν τα δύο ειδικά τμήματα για τους ασθενείς του Άρθρου 69;

Εν τω μεταξύ, την εμπειρία από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται καταθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «πριν απο μερικούς μήνες η επίθεση ασθενούς που νοσηλευόταν σε ψυχιατρικό ξενώνα στοίχισε τη ζωή ενός νοσηλευτή. Ενώ και η αναφορά στην πυρκαγιά που προκάλεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Δαφνί ενας ακαταλόγιστος ασθενής -ασθενής που έχει διαπράξει κάποια εγκληματική πράξη αλλά λόγω του ακαταλόγιστου δεν κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα- παραπέμπει αμέσως τον γιατρό όπως και όλους τους εργαζόμενους, στο δραματικό συμβάν της πυρκαγιάς που είχε προκληθεί και πάλι απο ασθενή, στον Ευαγγελισμό.

«Πριν από τέσσερα χρόνια σε πυρκαγιά που έβαλε μια ασθενής της Ψυχιατρικής κλινικής του Ευαγγελισμού, η ίδια έχασε τη ζωή της και πολλοί ασθενείς και εργαζόμενοι κινδύνεψαν σοβαρά» επισημαίνει ο κ. Σιώρας, προσθέτοντας όμως μια ακόμη βαριά επίπτωση του συμβάντος, ότι «έως σήμερα σέρνονται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι οι νοσηλευτές της βάρδιας».

Σημειωτέον ότι στην Ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού, δυναμικότητας 20 ασθενών, οι νοσηλευόμενοι είναι σχεδόν πάντα διπλάσιοι. Σταθερά νοσηλεύονται πάνω από είκοσι ψυχικά ασθενείς σε ράντζα σε δύσκολες συνθήκες, δοκιμάζοντας τα όρια της αντοχής των νοσηλευτών και γενικά του προσωπικού.

«Δυστυχώς δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή στα νοσοκομεία, αντίθετα η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας επιδεινώνεται. Ήδη έχουν κλείσει έξι από τα εννέα ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την επόμενη φάση του κλεισίματος, δηλαδή την ανάπτυξη δομών στην κοινότητα» υπογραμμίζει ο κ. Σιώρας.

Είναι γεγονός πάντως, ότι τα τελευταία 15 χρόνια παρά τα υψηλά κονδύλια που διατέθηκαν από την ΕΕ, την δρομολόγηση πολιτικών αποασυλοποίησης και εξειδίκευσης του κλάδου της ψυχικής υγείας και των προγραμμάτων που τέθηκαν σε εφαρμογή, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, δεν διαμόρφωσαν ένα πρωτόκολλο εκπαίδευσης και κατάρτισης των υπό πρόσληψη νοσηλευτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα ενας τόσο ευαίσθητος τομέας να απορροφά νοσηλευτές χωρίς ειδικές γνώσεις και ειδίκευση των συνθηκών που επικρατούν στα Ιδρύματα.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος και ιδού το πήδημα Ας ξεκινήσει το restart που οραματίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την Ψυχική Υγεία, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα!

Διαβάστε ακόμη:

Λύση εδώ και τώρα, ζητά το Δαφνί & η ψυχική υγεία, μετά τον θάνατο ενός ακόμη ασθενούς

ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ: Νέο περιστατικό στο Δαφνί με επικίνδυνο ασθενή - Να δοθεί άμεσα λύση, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα

Δαφνί επόμενη Ημέρα: Ποιος έχει το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει την Μεταρρύθμιση για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα;