ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εθνική Μελέτη «ΥΔΡΙΑ»: 7,4% των Ελλήνων πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη

Επισφαλής είναι η ψυχική υγεία πολλών ενηλίκων στην Ελλάδα, με το 7,4% του γενικού πληθυσμού να πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη και τους μισούς να ακολουθούν φαρμακευτική θεραπεία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της εθνικής μελέτης «ΥΔΡΙΑ».

Εθνική Μελέτη «ΥΔΡΙΑ»: 7,4% των Ελλήνων πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη

Η κατάθλιψη προσβάλλει περισσότερο τις Ελληνίδες, αφού η μία στις δέκα (το 11,4%) είπαν πως έχουν ή είχαν χρόνια κατάθλιψη, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο (μόλις 3,1%). Ο αριθμός των κρουσμάτων και στα δύο φύλα εκτοξεύεται στα ύψη στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όπου πάσχει το 16,9% των γυναικών και το 4,6% των ανδρών.

Αντικαταθλιπτική αγωγή ακολουθεί το 4,8% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων και στα δύο φύλα, ενώ αγχολυτικά φάρμακα παίρνει το 4,6% και υπνωτικά/ηρεμιστικά το 0,8%.

«Τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν ένα αληθινό πρόβλημα δημοσίας υγείας διότι είναι συχνά, εμφανίζονται νωρίς (στο 75% των περιπτώσεων πριν από την ηλικία των 25 ετών),χαρακτηρίζονται από χρονιότητα καιπροκαλούν σημαντική ανικανότητα, με συνέπεια να έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος», επισημαίνει ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Διαβάστε επίσης:

Μία διαφορετική έρευνα: Τα τρόφιμα & ποτά που προτιμούν οι... ψυχοπαθείς

Κατάθλιψη: Αποτελεσματική η θεραπεία με τεχνητό φως