ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Με ποιους συνηθίζουν να «κάνουν παρέα» οι ναρκισσιστές

Θα περίμενε κανείς ότι ο εγωκεντρισμός και η αλαζονεία ενός τυπικού ναρκισσιστή τον καθιστούν «ασύμβατο» με αρκετά μέλη της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το άτομο αυτό να διατηρήσει φιλίες.

Με ποιους συνηθίζουν να «κάνουν παρέα» οι ναρκισσιστές

Μια νέα γερμανική έρευνα έρχεται όμως να υποδείξει το αντίθετο, ότι δηλαδή οι ναρκισσιστές διατηρούν στενές φιλίες, αρκεί οι φίλοι τους να διαθέτουν συγκεκριμένα γνωρίσματα στην προσωπικότητά τους.

bigstock Narcissistic Young Man Admirin 68395192

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality and Social Psychology Bulletin, στην περίπτωση των ναρκισσιστών επιβεβαιώνεται το ρητό «όμοιος ομοίω...», αφού τα άτομα που χαρακτηρίζονται από ναρκισσισμό (παραδόξως) τείνουν να προσεγγίζουν ανθρώπους που επίσης χαρακτηρίζονται από ναρκισσιστικές τάσεις.

Πώς γίνεται λοιπόν ένας χαρακτήρας που θέλει πάντα να ξεχωρίζει και να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να «τα βρίσκει» με κάποιον που έχει τις ίδιες φιλοδοξίες; «Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι ναρκισσιστές είναι πιο ανεκτικοί στις ναρκισσιστικές τάσεις άλλων ανθρώπων (π.χ. αυταρχισμός, επιθετικότητα, υπεροψία, εγωισμός) όταν έχουν και οι ίδιοι τα συγκεκριμένα γνωρίσματα στο χαρακτήρα τους», εξηγούν οι ερευνητές. Ένας ναρκισσιστής θεωρεί αυτά τα γνωρίσματα προτερήματα, οπότε έχει την τάση να μην τα βλέπει ως αρνητικά σε άλλα άτομα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου μελέτησαν 290 ζεύγη κολλητών φίλων. Τους χορήγησαν τεστ αξιολόγησης των χαρακτηριστικών που περιγράφονται ως «Σκοτεινή Τριάδα», δηλαδή ναρκισσισμό, ψυχοπάθεια και μακιαβελλισμό, τα οποία σε γενικές γραμμές θεωρούνται αρνητικά, καθώς και τεστ αξιολόγησης των πέντε βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας (Big Five), δηλαδή εξωστρέφεια, συμπόνια, συνειδητότητα, συναισθηματική ισορροπία και καινοτομία/εφευρετικότητα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν κάθε συμμετέχοντα ως προς την εγγύτητα του χαρακτήρα του στη «Σκοτεινή Τριάδα» αλλά και ως προς το προφίλ της προσωπικότητας του φίλου του.

Συνήθως, δύο καλοί φίλοι τείνουν να διαφέρουν ως προς το χαρακτήρα τους, επιβεβαιώνοντας το γνωστό μοτίβο «τα ετερώνυμα έλκονται». Ο λόγος είναι ότι η ποικιλία βοηθά τη φιλία να ανθίσει, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2013 στην επιθεώρηση Journal of Research in Personality.

Ωστόσο, οι ναρκισσιστές φαίνεται να καταρρίπτουν αυτή τη θεωρία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή βαθμολογία στην παράμετρο του ναρκισσισμού ήταν πιο πιθανό να έχουν κολλητό φίλο ένα άτομο που επίσης χαρακτηρίζεται από ναρκισσισμό. Επίσης, τα ζεύγη ναρκισσιστών είχαν την τάση να μοιάζουν και ως προς τα πέντε βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητας.

Μάλιστα, η συσχέτιση παρέμεινε σταθερή για κάθε πιθανό συνδυασμό φύλου των φίλων, δηλαδή ανάμεσα σε δύο γυναίκες, ανάμεσα σε δύο άντρες ή ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές εικάζουν ότι ο λόγος που οι ναρκισσιστές καταλήγουν να κάνουν παρέα με ναρκισσιστές είναι επειδή δεν τους αντέχει κανένας άλλος!

Βέβαια, οι τάσεις ναρκισσισμού δεν είναι πάντοτε καταστροφικές για το άτομο και τους γύρω του. Σε ήπιο βαθμό, εκδηλώνονται ως έντονη αυτοπεποίθηση, στοιχείο που βοηθά το άτομο να δημιουργήσει μια ευνοϊκή εικόνα για τον εαυτό του και να διαχειρίζεται καλύτερα την απόρριψη.

Δείτε κι αυτό:

Τεστ προσωπικότητας: Είσαι εσωστρεφής ή «κρυφός» ναρκισσιστής;

Ναρκισσισμός: Ποια τα είδη του, ποια τα χαρακτηριστικά κάθε είδους

Άντι Γουόρχολ, Άλμπερτ Αϊνστάιν και άλλες διαταραγμένες ιδιοφυΐες

Τεστ: Δείτε αν έχετε «σκοτεινή» προσωπικότητα