ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Συγκατοίκηση πριν το γάμο: Επηρεάζει το μέλλον της σχέσης;

Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες μελετούν το λεγόμενο «φαινόμενο της συγκατοίκησης» προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η συμβίωση πριν το γάμο είναι πιθανό να οδηγήσει σε διαζύγιο αργότερα ή αντιθέτως εάν βοηθά να τεθούν οι βάσεις για μια υγιή και μακροχρόνια σχέση.

Συγκατοίκηση πριν το γάμο: Επηρεάζει το μέλλον της σχέσης;

Τι δείχνουν άραγε οι επιστημονικές μελέτες επί του θέματος;

Παλαιότερα, τα στοιχεία έδειχναν ότι η συγκατοίκηση είναι πιο πιθανό να οδηγήσει αργότερα σε διαζύγιο, ενώ οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το μέλλον της σχέσης δεν επηρεάζεται από το αν οι δύο σύντροφοι θα αποφασίσουν να περάσουν από το «δοκιμαστικό στάδιο» πριν παντρευτούν. Τι ισχύει τελικά και γιατί παρατηρείται αυτή η αλλαγή στα δεδομένα;

bigstock Moving Home 87104921

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρηση The Journal of Marriage and Family περιελάμβανε δείγμα σχεδόν 3.500 Αμερικανών ηλικίας 15-44 ετών και είχε σαν στόχο να εξετάσει τις πιθανότητες χωρισμού/διαζυγίου ανάλογα με το αν το ζευγάρι είχε συγκατοικήσει πριν παντρευτεί. Ποσοστό 63% των συμμετεχόντων είχαν συγκατοικήσει πριν παντρευτούν. Συνολικά (ασχέτως συγκατοίκησης) περίπου 20% των συμμετεχόντων πήραν τελικά διαζύγιο. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη συγκατοίκηση και στις πιθανότητες χωρισμού ή διαζυγίου.

Γιατί λοιπόν οι πρώτες μελέτες επί του θέματος έδειχναν ότι η συγκατοίκηση οδηγεί συχνά το ζευγάρι στο χωρισμό;

Οι συντάκτες της παραπάνω μελέτης υποστηρίζουν ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι με την πάροδο των ετών η συγκατοίκηση πριν το γάμο «απενοχοποιήθηκε» ως κοινωνικό φαινόμενο και εξαπλώθηκε σημαντικά, άρα οποιαδήποτε συσχέτιση με τις πιθανότητες διαζυγίου γίνεται όλο και πιο ασήμαντη.

Άλλοι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο υποστηρίζουν μια διαφορετική θεωρία: Οι πρώτες μελέτες δεν έλαβαν υπ’ όψιν το σημαντικό παράγοντα ότι, κατά μέσο όρο, το ζευγάρι αποφάσιζε να συγκατοικήσει σε αρκετά μικρή ηλικία, άρα η ηλικία και όχι η συγκατοίκηση είναι τελικά αυτή που παίζει τον κύριο ρόλο στην μετέπειτα πορεία της σχέσης.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από μελέτη του 2014, η οποία υπέδειξε ότι οι πιθανότητες διαζυγίου συσχετίζονται με την ηλικία στην οποία το ζευγάρι άρχισε να «συμπεριφέρεται» σαν παντρεμένο και όχι με την ηλικία στην οποία τελικά παντρεύτηκε. Στο πλαίσιο αυτό, το «φαινόμενο της συγκατοίκησης» δεν φαίνεται να παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.

Μην σας τρομάζει λοιπόν η ιδέα της συγκατοίκησης εάν σκέφτεστε να το δοκιμάσετε, απλώς σκεφτείτε μήπως δεν έχετε φτάσει ακόμη σε ηλικία που νιώθετε έτοιμοι για το βήμα αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 μυστικά των ζευγαριών που κάνουν τέλειο σεξ μετά από πολλά χρόνια σχέσης

Ποιες σχέσεις είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε γάμο

Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας μία... καρέκλα;