ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

O "γρίφος" που μόνο οι ψυχοπαθείς μπορούν να λύσουν... Μύθος ή αλήθεια;

Το παρακάτω ψυχολογικό test κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο και «περιγράφεται» ως μία δοκιμασία που θα κρίνει αν είστε ψυχοπαθής ή έστω κοντά σε κάποια ψυχοπαθητική κατάσταση.

O "γρίφος" που μόνο οι ψυχοπαθείς μπορούν να λύσουν... Μύθος ή αλήθεια;

Το τεστ-γρίφος έχει ως εξής:

«Ένα κορίτσι είναι στην κηδεία της μητέρας της και συναντά έναν άντρα τον οποίο δεν γνώριζε. Σκέφτεται πως αυτός ο τύπος είναι καταπληκτικός, ο άντρας των ονείρων της και τον ερωτεύεται. Λίγες μέρες αργότερα, η κοπέλα σκότωσε την αδελφή της. Ποιο είναι το κίνητρο για τη δολοφονία της αδελφής της;»

Βρήκατε την απάντηση;

Βάσει της περιγραφής που το συνοδεύει, η απάντηση που θα έδινε ένας ψυχοπαθής είναι: «Ήλπιζε ότι ο άντρας θα εμφανιζόταν και πάλι στην κηδεία.»

Αν το πετύχατε, σύμφωνα με το τεστ, τότε είστε ψυχοπαθής. Φυσικά, αυτή η υπεραπλουστευμένη λογική αμφισβητείται από πολλούς ως επιστημονικό τεκμήριο και θεωρείται ελάχιστα αξιόπιστη.

bigstock True or false question in vin 117360773

Ωστόσο, ο Dr George Simon, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Character Disturbance», δεν την απορρίπτει τελείως, διευκρινίζοντας ότι μπορεί μεν η λεγόμενη δοκιμή που έχει γίνει viral να είναι σχετικά άχρηστη, έχει όμως ορισμένα στοιχεία της σχετικότητας:

Συγκεκριμένα, ο πυρήνας της ψυχοπάθειας βρίσκεται, όταν η ικανότητα ενσυναίσθησης του ατόμου απουσιάζει σε τόσο ακραίο βαθμό που αυτό οδηγεί σε μια ανάλγητη, παράλογη και χωρίς καμία ενοχή χρήση και κακοποίηση των γύρω του. Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο «κακοήθη» μορφή ναρκισσισμού.

Ο Dr Simon υποστηρίζει πως η ψυχοπάθεια συνιστά ένα ευρύ φάσμα και δεν είναι κάτι απόλυτο. Τέτοιες παθολογίες καλύπτουν το εύρος αυτού του φάσματος ενώ μια «ολική» ψυχοπάθεια αποτελεί σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αν και ο ναρκισσισμός –σε διάφορους βαθμούς και εκδηλώσεις του- συναντάται ολοένα και πιο συχνά.

Συμπερασματικά, λοιπόν, δεν υπάρχει ερώτηση που μπορούν να απαντήσουν μόνο οι ψυχοπαθείς...

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η «ιδανική» συχνότητα στο σεξ

Πρέπει να μετράτε την πίεση και στα δύο χέρια – Δείτε γιατί!

Τα 10 πιο σατανικά ψυχολογικά πειράματα όλων των εποχών