ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τεστ κηλίδων μελάνης: Ανακαλύψτε την προσωπικότητά σας μέσα από 3 εικόνες

Tο τεστ κηλίδων μελάνης επινοήθηκε το 1921 από τον Ελβετό ψυχολόγο Χέρμαν Ρόρσαχ και χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην ψυχολογία για τη διάγνωση της σχιζοφρένειας. Αργότερα, η χρήση του γενικεύτηκε και πλέον χαρακτηρίζεται ως τεστ προσωπικότητας.

Τεστ κηλίδων μελάνης: Ανακαλύψτε την προσωπικότητά σας μέσα από 3 εικόνες

Το τεστ περιλαμβάνει αφηρημένα σχήματα τα οποία είναι δυνατό να ερμηνευθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο καθένας από εμάς δίνει διαφορετικό νόημα σε μια αφηρημένη εικόνα κι έτσι η εντύπωση που σχηματίζουμε σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι μπορεί να αποκαλύψει πώς σκεφτόμαστε.

Δείτε τις τρεις παρακάτω εικόνες και τις πιθανές ερμηνείες τους για να διαπιστώσετε ποια είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της προσωπικότητάς σας.

01 inkblot personality test 760x506

Τι βλέπετε;

Ψητό κοτόπουλο: Μερικές φορές αμφισβητείτε τις κινήσεις σας, όμως σε γενικές γραμμές ξέρετε τι θέλετε. Δεν σας αρέσει η απομόνωση και προτιμάτε την ενεργή συμμετοχή. Βαριέστε όταν αναλογίζεστε ποιο είναι το νόημα της ζωής και στο πλαίσιο αυτό ταυτίζεστε με τον Αντόν Τσέχοφ, ο οποίος έλεγε: «Όταν με ρωτάς τι σημαίνει ζωή είναι σαν να με ρωτάς τι είναι ένα καρότο. Ένα καρότο είναι ένα καρότο και δεν ξέρουμε τίποτε περισσότερο».

Έκπληκτη γάτα-καρτούν: Λύνετε επιτόπου τα προβλήματα που προκύπτουν κι αυτό πηγάζει από την εκρηκτική σας ψυχοσύνθεση. Θεωρείτε σημαντικό να νιώθετε ότι έχετε κάποιον δίπλα σας να σας ακούει και να σας στηρίζει. Η διένεξη και η διαπραγμάτευση είναι για εσάς αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής γι’ αυτό και μερικές φορές δίνετε την εντύπωση ότι είστε σκληροί, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Γυναίκα χωρίς πρόσωπο ή άνθρωπος που φοράει περούκα: Βάζετε ψηλά τον πήχη και έχετε την προσδοκία ότι και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Δεν πιστεύετε ότι η υπομονή είναι αρετή.

Γιατρός που απλώνει τα χέρια στο σαγόνι ασθενούς: Ξέρετε πολύ καλά ότι η ζωή δεν είναι εύκολη και ότι δεν γίνεται να τα πηγαίνουν όλοι καλά με όλους, γι’ αυτό και νιώθετε ότι απλώς πρέπει να είστε ο εαυτό σας.

Πύραυλος ή πύργος: Είστε άτομο πολύ εργατικό, βάζετε συνέχεια νέους στόχους και θέλετε να γίνεστε όλο και πιο δυνατοί. Σας εκτιμούν στον επαγγελματικό στίβο, ενώ στην προσωπική σας ζωή μάλλον πρέπει να σταματήσετε να εστιάζετε τόσο πολύ στον έλεγχο και να χαλαρώσετε.

02 inkblot personality test 760x506

Τι βλέπετε;

Δύο φιγούρες που σκύβουν προς τα εμπρός ή άνθρωπος που προσεύχεται: Είστε τύπος εγκεφαλικός, έχετε φαντασία και στοχάζεστε βαθιά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζεται συγκέντρωση και υπομονή. Δεν καταλαβαίνετε γιατί κάποιοι άνθρωποι συμβιβάζονται εύκολα.

Αγωνιστικό αυτοκίνητο ή δύο μικρά μαλλιαρά ζώα: Η φαντασία σας είναι ένα χαρακτηριστικό που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Αγαπάτε τις μεταφορικές εκφράσεις και πλάθετε συνεχώς νέους κόσμους, ενώ μπορείτε εύκολα να δείτε τα πράγματα από την σκοπιά κάποιου άλλου.

Καρέκλα οδοντιάτρου ή κουρέα: Είστε άτομο ευαίσθητο και γενναιόδωρο, συνδυασμός που συνεπάγεται ότι βιώνετε έντονα συναισθήματα αλλά επίσης πληγώνεστε εύκολα. Δεν κρύβετε τι νιώθετε κι αυτό εμπνέει τους γύρω σας να σας φροντίσουν, όμως μερικές φορές αυτό σας δυσκολεύει να αναγνωρίσετε την αληθινή οικειότητα. Οι επίσημες και συμβατικές περιστάσεις σας εξουθενώνουν ψυχικά.

Δύο σκοτεινές φιγούρες που ενώνονται με μια τρίτη: Δύσκολα μένετε στο μονοπάτι, γι’ αυτό και αφήνετε πίσω σας μισοτελειωμένες δουλειές και υποχρεώσεις. Όπως λέει κι ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με έργα υπό κατασκευή».

03 inkblot personality test 760x506

Τι βλέπετε;

Ένα σκαθάρι: Είστε άτομο εργατικό και τα καταφέρνετε στα επαγγελματικά σας. Η επιτυχία είναι για εσάς κάτι το φυσικό. Προχωράτε πάντα βάσει σχεδίου και κινείστε είτε προσεκτικά είτε παράτολμα, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Θεωρείται ότι νικητής αναδεικνύεται ο πιο έξυπνος ή ο πιο τυχερός παίκτης.

Πουλιά που χορεύουν: Η μεγάλη ζωή σας έλκει με μεγαλύτερη δύναμη κι από τη βαρύτητα. Βρίσκετε πάντα τον τρόπο να διασκεδάσετε όπου κι αν βρίσκεστε, ακόμη κι αν μερικές φορές το μετανιώνετε την επόμενη μέρα.

Δύο ζεύγη πουλιών: Δεν σταματάτε να κινείστε και να κυνηγάτε τα αντικείμενα του πόθου σας. Λατρεύετε καθετί όμορφο.

Γυαλιά ηλίου, σουτιέν ή μούσι: Σας αρέσουν οι μεταμφιέσεις, όμως μερικές φορές σας απασχολεί υπερβολικά η γνώμη των άλλων. Συνήθως «λύνετε» τα προβλήματά σας αγοράζοντας καινούρια πράγματα.

Σκελετός ή οστά: Νιώθετε ότι η ζωή είναι ένα ασταμάτητο καρουζέλ που επαναλαμβάνεται. Φοβάστε τη στασιμότητα, αλλά δεν παίρνετε συχνά ρίσκα.

Οι εικόνες προέρχονται από το βιβλίο Psychobook του Julian Rothenstein και είναι εμπνευσμένες από το πρωτότυπο τεστ κηλίδων μελάνης του Ρόρσαχ.

Δείτε κι αυτό:

Το ψυχολογικό τεστ του συνδετήρα (τεστ με εικόνες)