ΥΓΕΙΑ

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Το γρήγορο τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι (εικόνα & βίντεο)

Ελέγξτε την όρασή σας εύκολα και γρήγορα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Το γρήγορο τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι (εικόνα & βίντεο)

Χρησιμοποιώντας το πλέγμα Amsler (Amsler grid) μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πριν ακόμα διαπιστώσετε εμφανή διαταραχή στην όρασή σας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια κοινή πάθηση των ματιών που αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης στα άτομα 50 ετών και άνω. Η ωχρά κηλίδα είναι μια περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που μας επιτρέπει να διακρίνουμε λεπτομέρειες στο οπτικό μας πεδίο ώστε να επιτελούμε με ευκολία δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η οδήγηση.

Η φθορά της ωχράς κηλίδας έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα του οπτικού πεδίου να παραμορφώνεται, να θολώνει η όραση ή τμήμα της όρασης να μαυρίζει.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση που εξελίσσεται αργά, επομένως ο τακτικός –ακόμη και καθημερινός– έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν νωρίς ανησυχητικές αλλαγές στην όραση.

Amsler

Πώς θα κάνετε το τεστ

1. Κατεβάστε στον υπολογιστή σας και εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα.

Amsler grid

2. Καθίστε αναπαυτικά σε έναν καλά φωτισμένο χώρο του σπιτιού σας. Αν χρησιμοποιείτε γυαλιά οράσεως, μην τα βγάλετε.

3. Κρατήστε την εικόνα σε απόσταση 30-40 εκ. από το πρόσωπό σας.

4. Καλύπτοντας το ένα μάτι με το ελεύθερο χέρι σας, κοιτάξτε την κουκκίδα στο κέντρο της εικόνας. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, παρατηρήστε αν κάποιες από τις γραμμές του πλέγματος μοιάζουν θολές, κυματιστές, πιο σκούρες ή εξαφανίζονται.

5. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το άλλο μάτι.

Κάντε το τεστ όσο συχνά κρίνετε πως είναι απαραίτητο και ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας για τυχόν αλλοιώσεις που παρατηρήσατε στην όρασή σας.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology, National Eye Institute

Δείτε κι αυτό:

Μήπως έχετε φραγμένες αρτηρίες; Κάντε το τεστ με το μαξιλάρι!

Τρία γρήγορα τεστ για εγκεφαλικό, αναιμία, διαβήτη

Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Το τεστ των 2 ερωτήσεων