ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη γονέα: Πώς επηρεάζει τα άλλα μέλη της οικογένειας

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά της κατάθλιψης, καθώς οι οικογένειες βιώνουν μια δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις επώδυνη καθημερινότητα.

Κατάθλιψη γονέα: Πώς επηρεάζει τα άλλα μέλη της οικογένειας

Η επίδραση της κατάθλιψης του ενός γονέα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων του University of Gothenburg,

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 9 οικογένειες στις οποίες περιλαμβάνονταν 11 γονείς και 10 παιδιά με ηλικίες από 5–26 ετών. Στόχος ήταν να αναλυθεί με πιο τρόπο επηρεάζει την οικογένεια το να υποφέρει ένας εκ των γονέων από κατάθλιψη και πως αντιδρούν σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ζωή όλης της οικογένειας όταν ένα γονιός έχει κατάθλιψη, είναι δύσκολη και περίπλοκη και επιδρά αρνητικά σε όλα τα μέλη.

bigstock Depressed Man Portrait 81247451

Όπως λένε, η κατάθλιψη δημιουργεί στον πάσχοντα την αίσθηση της κόπωσης και της εξάντλησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ζωές των παιδιών, καθώς διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και ειδικά μεταξύ του πάσχοντα και των παιδιών του.

Τα μέλη της οικογένειας σταματούν να ζουν αρμονικά, να συνεργάζονται, να μιλούν μεταξύ τους καθώς ο γονιός που βιώνει αυτή τη δύσκολη κατάσταση αποτραβιέται από τους υπόλοιπους και κλείνεται στον εαυτό του, ενώ τα παιδιά λαμβάνουν αυτή την αποξένωση ως αδιαφορία και εγκατάλειψη από τον γονιό.

Τα μέλη της οικογένειας κάνουν προσπάθεια να ανταπεξέλθουν μέσα σε αυτή την κατάσταση, για να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο η καθημερινότητα, τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο. Τα παιδιά συνήθως αναλαμβάνουν ευθύνες απέναντι στο γονιό που είναι με κατάθλιψη, αλλά και στα αδέλφια τους και στον ίδιο τον εαυτό τους.

Το μεγαλύτερο βάρος που νιώθουν μάλιστα, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, είναι ότι αισθάνονται να έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν το γονιό τους για το ενδεχόμενο να προβεί σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα παιδιά αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης έναντι του γονέα που βιώνει κατάθλιψη, ωστόσο μαζί με τις ευθύνες που επωμίζονται νιώθουν μοναξιά τα ίδια.

Παρατήρησαν επίσης ότι ακόμα και αν φύγει η κατάθλιψη, το σπίτι αργεί να επανέλθει σε κανονικότητα, ενώ πάντα υπάρχει η σκέψη ότι ο γονιός μπορεί να επιστρέψει στην κατάθλιψη. Όλο αυτό δείχνει ότι η περίοδος καταπόνησης που περνά η οικογένεια λόγω της κατάθλιψης είναι μεγάλη. Γι' αυτό όπως λένε χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση φροντίδας για όλη την οικογένεια.

Στο θέμα αυτό βοηθούν τα προγράμματα αντιμετώπισης και θεραπείας για το γονιό. Για το λόγο αυτό απαιτείται σχεδιασμός και εφαρμογή ενός μοντέλου περίθαλψης που θα επιτρέπει σε όλη την οικογένεια να λαμβάνει μέρος ώστε το άτομο που πάσχει να παίρνει φροντίδα και υποστήριξη.

Το να συμπεριληφθεί μάλιστα όλη η οικογένεια στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του γονιού που πάσχει από κατάθλιψη, προσφέρει όπως λένε, πιο καλά αποτελέσματα στη θεραπεία του πάσχοντα.

Διαβάστε επίσης:

Το θρεπτικό συστατικό που δρα ενάντια στην κατάθλιψη

Τα οφέλη της γυμναστικής σε πάσχοντες από κατάθλιψη

Τι δείχνει το κατοικίδιό σας για την προσωπικότητά σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ