ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατοικίδια & ψυχική υγεία: Νέα επιστημονική μελέτη «αθωώνει» τις γάτες

Νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου καταρρίπτει παλαιότερους ισχυρισμούς ότι οι ιδιοκτήτες γάτας κινδυνεύουν από ψυχικά νοσήματα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

Κατοικίδια & ψυχική υγεία: Νέα επιστημονική μελέτη «αθωώνει» τις γάτες

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Medicine δεν υπέδειξε καμία συσχέτιση ανάμεσα στη συμβίωση με το συμπαθές τετράποδο και τα συμπτώματα ψύχωσης ή άλλης ψυχικής νόσου.

bigstock 166648904

Οι γάτες είχαν «ενοχοποιηθεί» στο παρελθόν για προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω του ότι αποτελούν ξενιστή για το παράσιτο τοξόπλασμα (Toxoplasma Gondii), το οποίο είχε συνδεθεί με συμπτώματα ψυχικών νοσημάτων, όπως σχιζοφρένειας.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία για σχεδόν 5.000 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1991 και 1998, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 18 ετών. Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν υπήρχε γάτα στο σπίτι όταν η μητέρα τους ήταν έγκυος ή στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

«Το μήνυμα για τους ιδιοκτήτες γάτας είναι ξεκάθαρο: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι γάτες αποτελούν απειλή για την ψυχική υγεία ενός παιδιού» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Φραντσέσκα Σόλμι, συμπληρώνοντας πως «παλαιότερες μελέτες που κατέληξαν σε συσχέτιση μεταξύ της συμβίωσης με γάτα και της ψύχωσης απλώς δεν συνυπολόγισαν άλλες πιθανές αιτίες».

Ωστόσο, ο Δρ Τζέιμς Κίρκμπριντ, επίσης από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, επισημαίνει ότι «υπάρχουν επαρκή τεκμήρια ότι η έκθεση στο τοξόπλασμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δυσπλασίες και προβλήματα υγείας στα παιδιά».

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι CDC: Σοβαροί κίνδυνοι από τη γρατζουνιά της γάτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ