ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Νέες προοπτικές και εξελίξεις στη θεραπεία της σχιζοφρένειας

Μπορεί η ανθρωπότητα να βρίσκεται πλέον μία «ανάσα» πριν το 2018, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολλές από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος που σχετίζονται με αρκετές ασθένειες και ως επί το πλείστον ψυχικές νόσους. Μία από τις πλέον σοβαρές ψυχικές διαταραχές η οποία αποτελεί ταμπού έως τις μέρες μας είναι η σχιζοφρένεια.

Νέες προοπτικές και εξελίξεις στη θεραπεία της σχιζοφρένειας

Τι είναι ακριβώς η σχιζοφρένεια;

Πρόκειται για μια χρόνια ψυχική διαταραχή, η οποία σχετίζεται με διάφορους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και αφορά όλη την κοινωνία.

Ο αντίκτυπος στους ασθενείς και στις οικογένειες

Γιατί μας αφορά και πώς μπορεί να μας επηρεάσει; Διότι αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους και φυσικά διότι πρόκειται για μια νόσο που δεν κάνει διακρίσεις.

Πράγματι, για τις οικογένειες, τους φροντιστές και γενικά τον κοινωνικό περίγυρο των ανθρώπων με σχιζοφρένεια, το συναισθηματικό και οικονομικό βάρος που έρχεται μαζί την ασθένεια είναι μεγάλο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν ένα τεράστιο φορτίο λόγω της «στιγματοποίησης» που εξακολουθεί να υπάρχει. Ο σχιζοφρενής αισθάνεται και σε πολλές περιπτώσεις είναι αποκομμένος από τις «σύγχρονες» κοινωνίες μας και αυτό είναι πρόβλημα.

σχιζοφρένεια 5

Ο ρόλος της φαρμακευτικής αγωγής

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, ωστόσο, είναι ότι η ίδια η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν συνήθως οι ασθενείς με σχιζοφρένεια ευθύνεται –ως έναν βαθμό– για τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης. Ναι, το πρόβλημα της συμμόρφωσης στη θεραπεία είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο πιστεύουμε.

Το πώς και το γιατί το αποκαλύπτουν τα παρακάτω στοιχεία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έως και το 89% των ασθενών με σχιζοφρένεια δεν τηρούν ή τηρούν εν μέρει τη φαρμακευτική αγωγή τους και αυτό διότι απαιτείται υψηλή συμμόρφωση*. Το χειρότερο είναι πως όταν οι ασθενείς αυτοί δεν παίρνουν –όπως πρέπει– τα φάρμακά τους διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής μετά από ένα πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο!

Τα επίπεδα τους στρες και της οικονομικής επιβάρυνσης (λόγω των συχνών υποτροπών και των νοσηλειών) που οι οικογένειες των ανθρώπων αυτών καλούνται να διαχειριστούν είναι, συνεπώς, πολύ μεγάλα.

Η σημασία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης

Αν κάτι γίνεται ξεκάθαρο από τα παραπάνω είναι το πόσο σημαντική είναι η τήρηση της θεραπείας σε αυτές τις περιπτώσεις και φυσικά το πόσο μεγάλη είναι η πρόοδος που σημειώνεται στον τομέα αυτόν χάρη στην κυκλοφορία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης. Με τις εν λόγω αγωγές, οι ασθενείς εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά διακοπής της αγωγής και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, αλλά και χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπών, σε σχέση με τις αγωγές που λαμβάνονται καθημερινά και συχνά παραπάνω από μία φορά την ημέρα.

Γιατί είναι απαραίτητο να τα γνωρίζουμε όλα αυτά; Διότι μέσα από την αποτελεσματική τήρηση της θεραπείας θα βελτιωθεί η ζωή των ασθενών αλλά και χιλιάδων ακόμη συνανθρώπων μας, οι οποίοι δίνουν κάθε μέρα «μάχη» για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σχιζοφρένειας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι άκρως σημαντικό να δημιουργούνται καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών. Τα αποτελέσματα των εργασιών και των ερευνών της Janssen –της φαρμακευτικής εταιρείας του ομίλου Johnson & Johnson– αποδεικνύουν ήδη τη σημασία του να παρέχονται στους ασθενείς καινοτόμες λύσεις με ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Προς ένα «αύριο» δίχως ασθενείς

Το ζητούμενο είναι να μπορούν οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια να έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς το άγχος της συνεχούς λήψης της φαρμακευτικής αγωγής. Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον θα γίνουν και άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προς ένα «αύριο» χωρίς ασθενείς, μακριά από ταμπού και προκαταλήψεις.

*Kishimoto T et al. J Clin Psychiatry 2013;74:957–965