ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μίνι οδηγός για να βοηθήσεις κάποιον σε κρίση πανικού

Ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε.

Μίνι οδηγός για να βοηθήσεις κάποιον σε κρίση πανικού

Σύμφωνα με το βρετανικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (MHF), το 13,2% των ανθρώπων έχουν βιώσει μία κρίση πανικού, η οποία μπορεί να είναι πολύ έντονη και δυσάρεστη εμπειρία. Μπορεί να διαρκέσει από 5 μέχρι και 30 λεπτά και είναι ένα επεισόδιο έντονου άγχους με συμπτώματα όπως γρήγορη αναπνοή, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, εφίδρωση, τρέμουλο και αδιαθεσία.

Το Ίδρυμα παρουσίασε πρόσφατα έναν μίνι οδηγό επιβιώσης στην κρίση πανικού, με πρακτικές συμβουλές με τις μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον την ώρα της κρίσης.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Προσπαθήστε να είστε καθησυχαστικοί

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστες. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αισθάνονται σαν να βιώνουν μία καρδιακή προσβολή. Είναι λοιπόν σημαντικό να καθησυχάσετε το άτομο που βιώνει την κρίση, τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του και ότι όλα θα πάνε καλά. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και τονίστε ότι είναι μία παροδική κατάσταση.

Βαθιές αναπνοές

Ενθαρρύνετε το άτομο που βιώνει την κρίση να πάρει σταθερές και βαθιές αναπνοές, που θα μειώσουν την ένταση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Μπορείτε να δοκιμάσετε να μετράτε δυνατά προκειμένου να βοηθήσετε στη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενθαρρύνετε το άτομο να συγκεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο προκειμένου να ηρεμήσει και να καταφέρει να ελέγξει τα συναισθήματά του.

Επιλέξτε με προσοχή τις φράσεις που θα χρησιμοποιήσετε

Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις σας, τυχόν αρνητική γλώσσα και εκφράσεις μπορεί να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ρωτήστε τους τι χρειάζονται

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται εξαντλημένοι μετά από μία κρίση πανικού. Ρωτήστε τους ευγενικά εάν χρειάζονται ένα ποτήρι νερό ή φαγητό. Μην ξεχνάτε ότι, η καφεΐνη καθώς και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται.

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε επίσης:

Κρίση πανικού: Έξι τρόποι να τη διαχειριστείτε

Κρίση πανικού: Πώς θα την αντιμετωπίσετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Έμφραγμα vs κρίση πανικού: Ποιες είναι οι διαφορές