ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Χειμωνιάτικη κατάθλιψη: Γιατί επηρεάζει τις γυναίκες - Ποια είναι τα συμπτώματα (εικόνες)

Περίπου το 30% των Βορειοευρωπαίων υποφέρουν το χειμώνα από μελαγχολία.

Χειμωνιάτικη κατάθλιψη: Γιατί επηρεάζει τις γυναίκες - Ποια είναι τα συμπτώματα (εικόνες)

Στη γλώσσα των ειδικών αποκαλείται Seasonal Affective Disorder.

Συνήθως ξεκινάει το φθινόπωρο, εκδηλώνεται το χειμώνα, διαρκεί περίπου τρεις μήνες και το καλοκαίρι υποχωρεί. Στην πιο βαριά μορφή της μοιάζει με την κατάθλιψη.

Η χειμωνιάτικη θλίψη ή δυσθυμία εκδηλώνεται πάντως πιο ελαφρά και τα συμπτώματά της διαφέρουν από της κατάθλιψης από την οποία στην πραγματικότητα υποφέρει το 2% με 8% του πληθυσμού.

Κύρια αιτία της χειμωνιάτικης «κατάθλιψης» είναι η έλλειψη φωτός και ήλιου που επικρατεί στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ήλιος και το φως βοηθούν δύο πολύ σημαντικές ορμόνες: την μελατονίνη και την σεροτονίνη, οι οποίες είναι σημαντικές για την ευεξία και την καλή διάθεση. Οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη χωρίς ηλιοφάνεια κινδυνεύουν από διαταραχές του ορμονικού τους συστήματος με αποτέλεσμα να νιώθουν κουρασμένοι και να μην έχουν καλή διάθεση.

Το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από την χειμωνιάτικη θλίψη είναι γυναίκες. Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι κατάλοιπο του παρελθόντος, από την εποχή των παγετώνων αλλά και λόγω της ορμόνης οιστραδιόλη, η οποία «αντιπαλεύει» με την σεροτονίνη.

Τα συμπτώματα της χειμωνιάτικης κατάθλιψης ή δυσθυμίας είναι τα εξής: