ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Χειμερινή μελαγχολία: Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η άσκηση

Μια καλή προπόνηση μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, τώρα που η μέρα μικραίνει και σκοτεινιάζει νωρίς.

Χειμερινή μελαγχολία: Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η άσκηση

Εάν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που επηρεάζονται από την εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), νιώθετε κούραση και απογοήτευση και καταφεύγετε στην κατανάλωση γλυκών και άλλων τροφών με υδατάνθρακες, η σωματική δραστηριότητα, μπορεί να σας βοηθήσει.

Ο Δρ. James McDeavitt από το Κολέγιο Ιατρικής Baylor υπογραμμίζει την αξία της ένταξης της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

«Αν έχετε εποχική συναισθηματική διαταραχή, είναι χρήσιμο να αθλείστε ή ακόμη και να αυξήσετε την άσκηση» λέει ο καθηγητής φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

«Η παρατεταμένη αερόβια άσκηση επηρεάζει θετικά τη διάθεση, αλλά δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να τρέχετε ή να κάνετε αερόμπικ - μπορείτε να κάνετε άλλες μορφές άσκησης όπως γιόγκα, τάι τσι ή διαλογισμό, που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων κατάθλιψης».

Οι συνήθειες χτίζονται μέσα από τη συνέπεια, τονίζει. Χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να υιοθετήσει κάποιος μια συνήθεια. Το να κάνετε ένα χειμερινό διάλειμμα, πιθανότατα θα οδηγήσει σε διακοπή της συνήθειας πιο γρήγορα από ό,τι θα χρειαστεί για να την αποκτήσετε.

«Οι άνθρωποι με χειμερινή μελαγχολία, κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές παθήσεις έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, αλλά η άσκηση μπορεί να τους βοηθήσει να αυξήσουν τα επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών» υπογραμμίζει.

Για να ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους με ασφάλεια το χειμώνα, φορέστε κατάλληλα ρούχα και μην χρησιμοποιείτε ακουστικά ώστε να έχετε καλύτερη αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σας.

Το τρέξιμο σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, είναι η πιο ασφαλής επιλογή για την αποφυγή τραυματισμών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

«Βρείτε κάποιο απομακρυσμένο σημείο για να προστατεύεστε από την κυκλοφορία οχημάτων, βεβαιωθείτε όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω για να αισθάνεστε ασφαλείς», συμβουλεύει.

Όσοι προτιμούν να ασκούνται σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλτήρες ή ελαστικές ζώνες αντίστασης για να κάνουν προπόνηση με αντιστάσεις, σημείωσε.

Τα pushups, οι σανίδες και τα squats είναι ασκήσεις που βασίζονται στη χρήση του σωματικού βάρους και γι' αυτό πολύ αποδοτικές. Μπορείτε επίσης να κάνετε διάδρομο ή ποδήλατο στο σπίτι.

«Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη ρουτίνα σας. Ακόμα κι αν τρέχετε σε εξωτερικούς χώρους την άνοιξη και πρέπει να αθλείστε σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα, μην εγκαταλείπετε την άσκηση», λέει ο McDeavitt.

Για να τονώσετε τη διάθεσή σας, μπορείτε να συνδυάσετε τη σωματική άσκηση με ασκήσεις mindfulness (γιόγκα, τάι τσι ή διατάσεις), οι οποίες εκτός από σωματικά, έχουν και συναισθηματικά οφέλη.

Εάν έχετε συμπτώματα εποχικής συναισθηματικής διαταραχής ή άλλης μορφής κατάθλιψης, αναζητήστε βοήθεια.

Πηγή: healthday.com