ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Υψηλή αυτοεκτίμηση: Οι τρόποι να την ενισχύσετε για να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις της ζωής

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους και να τα βοηθήσουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους, προκειμένου ως ενήλικες να μπορούν να  ανταπεξέλθουν με θάρρος και αποφασιστικότητα σε κάθε δυσκολία. 

Υψηλή αυτοεκτίμηση: Οι τρόποι να την ενισχύσετε για να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις της ζωής

Στο άρθρο που θα διαβάσετε θα αναλύσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης, αλλά και το πόσο επιβλαβές είναι να θεωρείτε ότι είστε ο ομφαλός της γης πιστεύοντας πως όλα περιστρέφονται γύρω από εσάς.

Ο άνθρωπος που έχει υψηλή αυτοεκτίμηση εκπέμπει περισσότερη αυτοπεποίθηση, εμπνέει περισσότερο τους γύρω του και χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης από το κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ο άνθρωπος που έχει επίγνωση της αξίας και των ικανοτήτων του μπορεί να ξεδιπλώσει ευκολότερα τα ταλέντα του, να ηγηθεί μιας ομάδας και γενικότερα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

1643645612861-643746169-bigstock-Cute-Blonde-Girl-In-Denim-Jack-311999722.jpg

Υψηλή αυτοεκτίμηση

Ο άνθρωπος που έχει υψηλή αυτοεκτίμηση δεν σημαίνει ότι είναι τέλειος σε όλα. Αντιθέτως, ασκεί κριτική στον εαυτό του, αποδέχεται τα τρωτά του σημεία και προσπαθεί να βελτιωθεί. Όμως, δεν εστιάζει μόνο στα αρνητικά αλλά ανασυγκροτείται γρήγορα καθώς ξέρει ότι οι δυσκολίες είναι για τους ανθρώπους. Οι θετικές σκέψεις για τον εαυτό του υπερτερούν των αρνητικών και μια απογοήτευση ή μια αποτυχία δεν είναι ικανές να μειώσουν την αξία του ως άτομο.

Η υψηλή αυτοεκτίμηση βοηθά να καταλάβετε ότι όλα δεν αφορούν εσάς, επιτρέποντάς σας να μην παίρνετε τα πάντα προσωπικά και να μην είστε υπερβολικά αντιδραστικοί.

Αυτοεκτίμηση εναντίον κατάθλιψης

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν είναι ίδια με την κατάθλιψη. Ενώ οι δύο έννοιες αλληλεπικαλύπτονται, η χαμηλή αυτοεκτίμηση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη.

Ενώ η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει το μυαλό και το σώμα, η αυτοεκτίμηση περιγράφει τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και δεν έχουν ψυχικές διακυμάνσεις και έντονες ανασφάλειες ακόμη και αν οι συνθήκες της ζωής τους δεν είναι πάντοτε καλές.

gynaika

Γιατί η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι σημαντική;

Η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι το «κλειδί» για τη θετική ψυχική υγεία και ευημερία και σας βοηθά να αναπτύξετε δεξιότητες αντιμετώπισης και να χειριστείτε τις αντιξοότητες της ζωής με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερο άγχος είτε αφορά το σχολείο, είτε την εργασία.

Αντίθετα, κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να πιστέψει ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και κατ' αυτόν τον τρόπο δεν θα κάνει καμία προσπάθεια να εξελιχθεί εσωτερικά ως άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι το να σέβεστε τον εαυτό σας, ιδιαίτερα ως παιδί, σας βοηθά να προσαρμοστείτε και να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις της ζωής. Επίσης, σας κάνει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να αρέσετε σε όλους, ούτε είναι πάντα εφικτό να σας εκθειάζουν.

Οι κίνδυνοι της χαμηλής αυτοεκτίμησης

Ο βαθμός της αυτοεκτίμησης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να πάρετε την κριτική ή την απόρριψη προσωπικά και να υποθέσετε ότι τα προβλήματα κάποιου άλλου αφορούν εσάς.

Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να κάνει τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση πιο αντιδραστικά όσον αφορά την καθημερινότητά τους και τις επαφές τους με τους γύρω τους. Επίσης, οι άνθρωποι με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση είναι λιγότερο πιθανό να διατηρήσουν τα συναισθήματά τους υπό έλεγχο, να αντιμετωπίσουν καλά τις προκλήσεις και να δουν τη ζωή από μια υγιή σκοπιά.

Ο άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση διογκώνει στο μυαλό του το πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί με αποτέλεσμα να νιώθει τόσο έντονη πίεση που το εμποδίζει να δει ξεκάθαρα το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συμβάλλει στην κατάθλιψη, αν και η κατάθλιψη δεν δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αντίθετα, το να σκέφτεσαι άσχημα για τον εαυτό σου σε κάνει πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να δημιουργήσει κατάθλιψη, έντονο στρες, κοινωνικές φοβίες και διαταραχή κοινωνικού άγχους που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε χρήση ουσιών, διατροφικές διαταραχές και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Υψηλή αυτοεκτίμηση εναντίον της αλαζονείας και του ναρκισσισμού

Ο αλαζόνας και ναρκισσιστής άνθρωπος επικεντρώνεται κυρίως στον εαυτό του καθώς τον θεωρεί πιο σημαντικό ή αξιόλογο από τους άλλους και συχνά δεν σκέφτεται καν πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους γύρω του.

Στην πραγματικότητα, ενώ οι ναρκισσιστές μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση στην πραγματικότητα συγκαλύπτουν με τη στάση τους την ανασφάλειά τους.

single-christian-men-e1550652542794-1920x1080.jpg

Τρόποι βελτίωσης της αυτοεκτίμησης

Ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να εκτιμήσετε τις ικανότητές σας περιλαμβάνουν τα εξής:

Αποδεχτείτε τις φιλοφρονήσεις που σας κάνουν: Όσα πετυχαίνετε θέλουν κόπο, δεξιότητες και απαιτούν από εσάς πολύ προσπάθεια. Αν για παράδειγμα ο προϊστάμενός σας κάνει μια φιλοφρόνηση μην αντιδράσετε λέγοντας «δεν έκανα κάτι σπουδαίο», αντιθέτως πείτε «χαίρομαι που εκτιμήσατε τον κόπο, την προσπάθειά μου και τις γνώσεις μου».

Μην στήνετε τον εαυτό σας στον τοίχο: Δικαιούστε να κάνετε λάθη, να αποτύχετε και να αναγεννηθείτε από τις στάχτες σας. Αρκεί να βγείτε το ταχύτερο δυνατόν δυνατότεροι και προπάντων σοφότεροι.

Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους: Αν για παράδειγμα θέλετε να χάσετε 20 κιλά σε 2 μήνες έχετε θέσει έναν ανέφικτο στόχο. Αντιθέτως, αν πείτε στον εαυτό σας ότι αυτά τα κιλά θα τα χάσετε σε 6 μήνες θα έχετε το κουράγιο να τηρήσετε την υπόσχεση που δώσατε στον εαυτό σας ενώ το αποτέλεσμα και τα θετικά σχόλια θα σας ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή σας.

Αγαπήστε τον εαυτό σας: Αποδεχτείτε τον εαυτό σας με τα θετικά και αρνητικά του στοιχεία. Αξιολογείστε τις ικανότητές σας, δείτε πού υστερείτε και πώς μπορείτε να εξελιχθείτε αλλά βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σας είστε εσείς οι ίδιοι.

Εστιάστε στις επιτυχίες σας: Όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τις ικανότητές σας κάντε μια λίστα με όσα έχετε καταφέρει να πετύχετε. Θα αντιληφθείτε πως έχετε όλα τα προσόντα και τις δυνατότητες να γίνετε ένα άτομο άξιο θαυμασμού που θα καταφέρει όσα ονειρεύεται και επιθυμεί.

Να θυμάστε ότι είστε μοναδικοί: Νιώστε περηφάνεια για αυτό που σας κάνει μοναδικούς, χαρούμενους και πολύτιμους στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Αναγνωρίστε τη σημασία της υψηλής αυτοεκτίμησης: Μόλις αρχίσετε να βλέπετε πώς η στάση της ζωής σας και οι αποφάσεις σας αποφέρουν καρπούς θα καταλάβετε πως το να περιβάλετε τον εαυτό σας με αγάπη θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε ως προσωπικότητα.

Ζητήστε υποστήριξη: Η θεραπεία, όπως η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε σε θέματα που μπορεί να εμποδίζουν τη θετική σας εξέλιξη.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: Σε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, γράψτε όλα τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας, τα πράγματα που αγαπάτε στον εαυτό σας καθώς και τα επιτεύγματα και τα στοιχεία του χαρακτήρα σας για τα οποία αισθάνεστε περηφάνεια. Να το βάλετε στο συρτάρι του κομοδίνου σας και όποτε νιώθετε χάλια ψυχολογικά να το διαβάζετε. Θα δείτε στην πράξη ότι θα σας βοηθήσει.

Σημειώστε τις σκέψεις σας: Όταν σας κατακλύζουν τα αρνητικά συναισθήματα κρατήστε σημειώσεις. Αφήστε το χαρτί στην άκρη και την επόμενη μέρα διαβάστε το ξανά. Θα διαπιστώσετε ότι όσα σημειώσατε δεν έχουν την ένταση και την τραγικότητα που είχαν αρχικά μέσα στο μυαλό σας.

Βελτιώστε τις δεξιότητες και αυξήστε τις γνώσεις σας: Αν για παράδειγμα είστε άνεργοι αξιοποιήστε το διάστημα αυτό υπέρ σας. «Ξεσκονίστε» τα αγγλικά σας, μάθετε να χειρίζεστε υπολογιστές, παρακολουθήσετε εκπαιδευτικά σεμινάρια.