ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζει τη διάθεσή μας το ότι νυχτώνει νωρίτερα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αλλαγή ώρας που γίνεται δύο φορές κάθε χρόνο αλλάζει -μεταξύ άλλων- και το πόσες ώρες μας βλέπει ο ήλιος.

Πώς επηρεάζει τη διάθεσή μας το ότι νυχτώνει νωρίτερα
Bigstock

Πώς επηρεάζει ο λιγότερος ήλιος τη διάθεσή σας και το επίπεδο ενέργειάς σας;
Ο δρ. Jesse Bracamonte, συνεργάτης της Mayo Clinic, λέει ότι το ηλιακό φως μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των νευροχημικών ουσιών στον εγκέφαλο:

"Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο κουρασμένοι λόγω των νευροχημικών ή ορμονικών αλλαγών του εγκεφάλου που συμβαίνουν με την αλλαγή της ώρας κάθε χειμώνα. Μια κοινή χημική ουσία που ρυθμίζει αυτές τις αλλαγές ονομάζεται σεροτονίνη".

Τι συμβαίνει όταν έχετε λιγότερη έκθεση στον ήλιο και τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά

"Η διάθεσή σας μπορεί να είναι πεσμένη, ο ύπνος σας μπορεί να είναι κακός, ο τρόπος που ρυθμίζετε τον κύκλο της διάθεσής σας -είτε είστε χαρούμενοι είτε αισθάνεστε λίγο πεσμένοι- μπορεί να είναι επίσης ανεξέλεγκτος. Και αυτό μπορεί να έχει μια επίδραση-ντόμινο στο πώς νιώθετε γενικότερα”, λέει.

Ο δρ. Bracamonte λέει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα:

"Αν μπορείτε, βγείτε να σας δει ο ήλιος. Ξεκουραστείτε καλά. Ασκηθείτε, γίνετε δραστήριοι. Φροντίστε να τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά".

Και αναλογιστείτε την προμήθεια μιας λάμπας φωτοθεραπείας. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προσομοιώνουν το φυσικό ηλιακό φως.

"Σε πολλές περιπτώσεις, προτείνω τη θεραπεία με φως σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετό ήλιο για να βελτιωθεί η διάθεσή τους και να εξισορροπήσουν αυτές οι νευροχημικές ουσίες. Είναι μια από τις θεραπείες για τη βελτίωση της διάθεσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα”, είπε ο δρ. Bracamonte.

Βοηθήστε τη διάθεσή σας με καλό ύπνο

Μετά την αλλαγή της ώρας κάντε δύο πράγματα για να ανακουφίσετε τη διαταραχή ύπνου που μπορεί να συνοδεύεται από αυτήν.

  • Ρυθμίστε σταδιακά το εσωτερικό σας ρολόι: Προσαρμόστε τις ώρες ύπνου και αφύπνισης με μικρές αυξήσεις, ώστε το σώμα σας να μπορεί να αλλάξει σταδιακά. Αλλάξτε την ώρα ύπνου και αφύπνισης σε βήματα των 15 έως 30 λεπτών.
  • Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους: Το φως του ήλιου επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας και το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα κόπωσης που συχνά συνοδεύουν τις αλλαγές του χρόνου.